Margriet logo
null Beeld

Dít is waarom mensen in de herfst meer zin hebben in seks

Als de dagen weer wat korter en kouder worden, zitten we allemaal meer gezellig samen binnen. De wisselingen van seizoenen hebben een impact op onze geest, ons gedrag én ons seksleven. De herfst is bijvoorbeeld hét seizoen waarin ons libido een boost krijgt en we meer zin hebben in seks. Maar eh, dat was toch de zomer?

En wat zijn dan eigenlijk de redenen waarom we in de herfst meer zin hebben in seks? We zochten het voor je uit.

Seizoensverandering

De zomer wordt voor veel mensen gezien als heet. Het is mogelijk dat de toename van vitamine D in de zomer, het meer tijd doorbrengen met sociale contacten en het tonen van meer huid ook meer seksuele interesse kan creëren. Maar als we naar hormoonpatronen kijken, is de herfst hét seizoen waarin we een groter verlangen krijgen naar seks.

Aantrekkingskracht

Uit studies blijkt dat het libido van mannen stijgt in de herfst, het niveau van testosteron neemt dan namelijk toe. Dit blijkt uit studies die de hormoonspiegel van mannen een heel jaar lang bijhielden. Dit verhoogde niveau van testosteron kan ermee te maken hebben dat mannen zich in deze periode meer aangetrokken tot het lichaam van hun partner voelen dan tijdens de winter. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom er meer van het mannelijk geslachtshormoon wordt aangemaakt. Zo kan het te maken hebben met oertijd waarin dieren de herfst zien als paarseizoen, maar ook kan het te maken hebben met het feit dat mannen verlangens hebben naar vrouwenlichamen die ze in de zomermaanden ontbloot hebben gezien.

Lees ook

Heb je geen zin in seks? 3 redenen om er tóch voor te gaan

Knus

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer koppels uit elkaar gaan in de zomer, ongeacht de leeftijd. Echter in de herfst verloven mensen zich vaker of beginnen ze aan een relatie. Ze verlangen ernaar om knus met elkaar op de bank een serie te kijken omdat het wat kouder wordt. Waar ontmoetingen in de zomer lust en plezier brengen, is de relatie tijdens de herfst intenser en warmer. Partners besteden meer aandacht aan elkaar en zoeken affectie en genegenheid.

Vruchtbaar seizoen

De herfst is statistisch gezien een vruchtbaar seizoen. In augustus en september worden de meeste kinderen geboren. Door terug te rekenen kom je midden in de herfst uit. Dit is een gevolg van een daling van de productie van zaadcellen tijdens de zomermaanden door de warmte. Het duurt enkele weken voordat de productie hersteld is, vandaar de verklaring dat de herfst een vruchtbaar seizoen is.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | Getty

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden