null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je thuis ook parfum zou moeten dragen

Omdat je lekker wilt ruiken voor jezelf én je omgeving, is parfum opdoen onderdeel van een ochtendritueel. Toch blijkt dat we dit nog zelden doen omdat we bijna niet meer de deur uitgaan. Zonde! Want juist thuis is het belangrijk om parfum op te doen.

De kracht van geur gaat namelijk verder dan alleen maar lekker ruiken.

Parfum thuis dragen

Flair België deed onderzoek via hun socialmediakanalen. Op de vraag of mensen in 2020 - lees: sinds de komst van corona - minder parfum droeg, antwoordde de meerderheid dat dit inderdaad zo is, omdat ze dan de enige dachten te zijn die dit zou ruiken. Toch blijkt er een goede reden te zijn om wél parfum te dragen als je thuis bent.

De geur van thuis is namelijk belangrijk voor je gemoedstoestand. Je huis heeft ook een bepaalde geur die ervoor zorgt dat je je veilig en vertrouwd voelt. Nu we vaker thuis zijn, kan je reukorgaan eraan wennen omdat onze hersenen normaal gesproken geactiveerd worden door verschillende geuren. Zodra je thuis parfum draagt, dwing je je hersenen te activeren om leuke herinneringen naar boven te halen.

Humeur

Parfum is voor iedereen persoonlijk. Naast dat je het lekker vindt ruiken, werkt het ook stimulerend voor hoe jij je voelt. Dit heeft allemaal te maken met het limbisch systeem in onze hersenen, vertelt Kristof van het Belgische parfummerk Miglot aan Flair. Dit deel in onze hersenen is verantwoordelijk voor emoties en zorgt ervoor dat we geuren als iets gevoelsmatig ervaren. Als je je vertrouwde parfum draagt, zal dit herinneringen oproepen, wat weer zorgt voor een beter humeur.

Lees ook:

Slapen met parfum op? Dit is waarom dat een goed idee is

Geurstokjes

Op een gegeven moment raakt je reukorgaan gewend aan de geur van je huis en je parfum, waardoor je er niet meer bewust bij stilstaat. Als je dit merkt, kun je gaan experimenteren met andere geuren om voor wat meer afwisseling te zorgen. Draag bijvoorbeeld parfum die je alleen in het weekend of op vakantie gebruikt. Ook kun je in iedere kamer een andere geur creëren. Dit kun je doen door geurstokjes, geurkaarsen of een kamerspray. Extra belangrijk is dat je een parfum dus vooral moet dragen omdat je er zélf gelukkiger van wordt, niet omdat andere mensen je dan kunnen ruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair.be

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden