null Beeld

Dit is waarom je soms de namen van je kinderen (of huisdieren) door elkaar haalt

Het is ook jou vast weleens overkomen: je wilt eigenlijk je kleindochter roepen, maar noemt per ongeluk de naam van je dochter, andere kleinkind of zélfs de naam van je huisdier. De namen van je (klein)kinderen door elkaar halen komt vaker voor denkt én dit blijkt een wetenschappelijke reden te hebben.

Het heeft niets met vergeetachtigheid te maken, want de oorzaak blijkt juist heel mooi te zijn.

Onderzoek

Onderzoekers van Duke University vroegen aan meer dan 1700 mensen of zij weleens bij de verkeerde naam genoemd werden, of dat ze juist zelf weleens namen door elkaar haalden. Als mensen deze vergissing vaak maakten, werd er gevraagd om welke namen het ging en welke relatie zij met deze mensen (of dieren) hadden.

Lees ook:
Zó word ook jij een ster in het onthouden van namen

Zelfde relatiecategorie

Opvallend genoeg bleken degenen die zich het vaakst op deze manier vergisten ouders te zijn, vooral moeders. Maar nog opvallender was dat de namen die er verwisseld werden meestal in dezelfde relatiecategorie bleken te vallen. Als je als moeder je kind bij de verkeerde naam noemt, is dat vrijwel altijd de naam van een ander familielid (of je huisdier), niet die van een collega of vage kennis. Je kiest eigenlijk altijd iemand die in dezelfde cirkel valt; in dit geval dus je dierbaren. Het blijkt niks te maken te hebben met namen of mensen die op elkaar lijken.

Dierbaren

De verklaring hiervoor is best mooi. We slaan informatie in onze hersenen op in ons zogenoemde ‘semantische geheugen’, dat werkt als een soort netwerk van verbanden en relaties. Als je dus even niet op de naam van je kind kunt komen, kan het zijn dat je hersenen wel informatie over een gerelateerd persoon met wie je dezelfde band hebt kunnen ophalen. Bijvoorbeeld de naam van je andere kind, kleinkind of je partner; mensen van wie je net zo veel houdt. Het heeft dus eigenlijk niets te maken met vergeetachtigheid, maar is juist een teken dat je meerdere dierbaren in je leven hebt.

Bron | Famme

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden