Kip wassen voor het bakken: dit is waarom je dat beter niet kunt doen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je rauwe kip beter niet kunt wassen

Rauw eten wassen voordat je het opeet of gebruikt bij het koken: het is iets wat we soms met groenten en fruit doen. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlanders ook rauwe kip afspoelt onder de kraan. Klinkt misschien logisch, maar hygiënisch is het niet.

We vertellen waarom je kip beter niet kunt wassen voordat je de kip bakt.

Bacteriën wegspoelen

Mensen wassen kip vaak omdat ze dit hygiënischer vinden, aldus het Voedingscentrum. Ze hebben het idee dat ze bacteriën wegspoelen. Maar juist het wassen van de kip kan die bacteriën verspreiden. Hoe dat zit? Door de kip onder een waterstraal te houden, ontstaan er waterspetters. Door die waterspetters en het sap van de rauwe kip kunnen de bacteriën van de kip zich verspreiden. “Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes”, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Gezondheidsrisico's van kip wassen

Zoals we hierboven al schreven verspreiden bacteriën zich juist als je de kip wast. Hierdoor kan de kans op een voedselvergiftiging toenemen. Dit komt meestal door camplyobacter of salmonella. Of je last hebt van de bacterie, merk je vaak snel genoeg. Je voelt je een paar dagen flink beroerd of erger. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals zwangeren, ouderen en jongere kinderen is de bacterie gevaarlijk, omdat zij er ernstiger ziek van kunnen worden.

Veilig kip wassen

Het advies dat gegeven wordt is: stop met het wassen van de kip. Maar was jij je kip altijd en wil je dat niet laten? Dan geeft het Voedingscentrum een aantal tips om de kip veilig te wassen:

  • Let erop dat je niet teveel spettert bij het wassen. Spetteren voorkom je door de kip niet onder een waterstraal te houden. Dompel de kip in plaats daarvan onder in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak het aanrecht na het wassen goed schoon. Sla daarbij ook keukengerei en andere contactoppervlakken, zoals de hendel van de waterkraan, niet over. Gebruik hiervoor heet water en een sopje. Spoel de gootsteen door met heet water.
  • Droog je de kip na het wassen af? Doe dit dan met een stukje keukenpapier en gooi dit meteen na gebruik weg. Was vervolgens ook grondig je handen met water en zeep.

Bron | Voedingscentrum

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden