Niet te veel tandpasta gebruiken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je niet te veel tandpasta moet gebruiken

Dat het belangrijk is om je tanden goed te poetsen, dat hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Maar wist je ook al dat je daarvoor niet te veel tandpasta zou moeten gebruiken? We leggen je uit wat de juiste hoeveelheid is én waarom dat zo belangrijk is.

Gebruik jij altijd een dikke klodder tandpasta op je tandenborstel?

Waarom je niet te veel tandpasta moet gebruiken

Bescherming van je tandglazuur, minder kans op gaatjes en wittere tanden: op verschillende tandpasta’s staan allerlei beloftes voor je gebit. Daarom lijkt het misschien slim om er een flinke laag van op je tandenborstel aan te brengen, maar dat is niet helemaal waar. Je kunt namelijk ook te veel tandpasta gebruiken. En dat heeft gevolgen. Aan Well + Good legt tandarts Scott H. Froum uit dat tandpasta goed in de groeven van je tanden moet kunnen komen. Als je te veel tandpasta gebruikt, dan kun je door het overtollige schuim niet goed zien hoe en wat je poetst. Daardoor is de kans groter dat je je tanden niet goed genoeg poetst. Gebruik je minder, dan kun je beter zien waar je al bent geweest en waar nog niet.

Te veel fluoride

Daarnaast zit er in de meeste tandpasta fluoride. Dat helpt om gaatjes en tandbederf te voorkomen, maar je kunt ook te veel worden blootgesteld aan die fluoride. Uit een studie uit 2020, gepubliceerd in Science Signaling, bleek dat te veel blootstelling aan fluoride zichtbare misvorming van het tandglazuur kan veroorzaken. En daarnaast zou het zelfs je bewegingsapparaat (het orgaansysteem waardoor de mens zich kan voortbewegen) op toxische niveaus kunnen aantasten.

Tandarts Froum benadrukt daarbij wel dat je niet actief gevaar loopt als je af en toe een te grote klodder tandpasta gebruikt. Hoewel je dus niet meteen bang hoeft te zijn, is het niet alleen belangrijk om niet te veel te gebruiken, maar de tandpasta ook niet door te slikken. Zo voorkom je dat je te veel fluoride binnenkrijgt. Let hier ook goed op bij (klein)kinderen.

Hoeveel tandpasta moet je dan gebruiken?

Om je mondgezondheid te optimaliseren en jezelf te beschermen tegen een teveel aan fluoride, is de ideale hoeveelheid tandpasta voor een volwassene de grootte van een erwt. Voor een kind kun je volgens Froum het beste de grootte van een rijstkorrel aanhouden. Zit je hele tandenborstel onder de tandpasta of dreigt de klodder er af te vallen? Dan gebruik je hoogstwaarschijnlijk te veel.

Bron | Well + Good

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden