Margriet logo
Toilet-mat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je eigenlijk geen matje voor je toilet moet leggen

Koude voeten voorkomen in je toilet: een matje is de oplossing. Toch kun je nog eens nadenken of dit een goed idee is, want zo’n mat kan ongezien erg vies worden.

Het is namelijk de perfecte plek voor bacteriën.

Het ‘nies-effect’

Charles Gerba, Amerikaanse microbioloog aan de University of Arizona, heeft aangetoond dat elke keer als je een wc doortrekt, het ‘nies-effect’ ontstaat. Dit houdt in dat er een onzichtbare wolk van vies water met bacteriën uit de wc opstijgt. Hierbij moet je denken aan bacteriën, urine en uitwerpselen. Deze wolk vult snel de ruimte en daalt daarna langzaam neer, vooral in de buurt van het toilet. Daarbij komt dat je ook elke dag met je schoenen of blote voeten over de mat heen loopt, waardoor er nog meer bacteriën achterblijven.

Bij het doorspoelen bevat het toilet ongeveer een miljoen bacteriën. Het grootste deel hiervan belandt op de toiletbril of op de vloer daaromheen. Deze oppervlaktes zijn makkelijk schoon te maken, maar voor toiletmatjes geldt dat niet.

Toiletmat schoonmaken

Hoe vaak en op welke manier kun je je toiletmat goed schoonmaken? Het beste kun je de mat één keer per week in de wasmachine gooien. Doe dit op zestig graden, zodat je zeker weet dat alle bacteriën gedood worden. Gooi ’m bijvoorbeeld bij de handdoeken of het beddengoed. Stop de mat nóóit in de droger: de anti-sliplaag kan hierdoor verslijten.

Heb jij een toiletmat die niet in de wasmachine mag? Laat de mat dan eerst even weken in een bad met biotex. Ga er vervolgens met een schuursponsje en allesreiniger overheen. Als er schimmels op de mat zitten kun je deze het beste schoonmaken met een oplossing van chloor en water. Wrijf dit met een schuursponsje over de mat uit en spoel deze vervolgens na met water.

Tips om toilet hygiëne te verbeteren

Wil je het ‘nies-effect’ in je toilet zoveel mogelijk beperken? Dan hebben we hieronder een aantal handige tips.

  • Een spoelwater reiniger gebruiken voor de constante bestrijding van bacteriën in het toiletwater.
  • Het gebruik van toiletbrilreiniger of een automatische zelfreinigende toiletbril.
  • Het toilet doorspoelen met een dichte deksel.
  • Je handen goed wassen en niet vergeten af te drogen, bij het verlaten van de toiletruimte.

Bron | Quest, cws

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden