Dít is waarom je eigen bijdrage voor medicijnen waarschijnlijk hoger wordt

Gebruik jij medicijnen? Dan moet je daar mogelijk binnenkort (meer) voor betalen. Dat heeft te maken met een wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), die minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil doorvoeren. We leggen je uit wat je mogelijk kunt verwachten als de eigen bijdrage voor medicijnen hoger wordt.

Er is ook positief nieuws, want voor sommige mensen zal de eigen bijdrage hierdoor juist vervallen.

Eigen bijdrage voor medicijnen hoger

Het huidige geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) bestaat uit clusters medicatie voor allerlei gezondheidsproblemen, waarvan minstens één geneesmiddel volledig wordt vergoed. Wil je toch een ander medicijn gebruiken, bijvoorbeeld omdat dat beter voor jou werkt, dan moet je vaak al een eigen bijdrage betalen. Minister Kuipers wil dat de clusters opnieuw worden berekend, omdat het systeem al ruim twintig jaar niet is gewijzigd. Hierdoor zouden de kosten te veel oplopen. Door de herberekening zou de eigen bijdrage voor medicijnen bij sommige mensen waarschijnlijk hoger kunnen worden. Toch hoopt Kuipers dat fabrikanten hun prijzen zullen verlagen, zodat patiënten niet meer hoeven bij te betalen voor hun medicatie.

Welke prijsstijging kun je verwachten?

Wanneer fabrikanten hun prijzen niet verlagen en patiënten niet overstappen naar een ander medicijn dat wel volledig vergoed wordt, dan zouden zo’n zes miljoen mensen moeten gaan bijbetalen. Daarvan gebruikt ongeveer de helft een chronisch medicijn. Naar schatting zullen de meeste medicijngebruikers door de wijzing van het GVS tussen de 5 en 50 euro per jaar moeten gaan bijbetalen voor hun geneesmiddelen. In 2021 moesten 2,4 miljoen mensen al bijbetalen voor hun medicijnen.

Patiënten beschermen tegen hoge zorgkosten

Waarschijnlijk krijgen zo’n 150.000 patiënten door de wijziging van het GVS met een eigen bijdrage van meer dan 250 euro per jaar te maken. Ter bescherming tegen hoge zorgkosten wil Kuipers een maximering van de eigen bijdrage aan medicijnen instellen. Wat die maximering wordt, moet de minister nog laten weten. Maar vanaf 2019 was dit al vastgesteld op 250 euro per jaar.

Geen eigen bijdrage voor medicijnen meer

Voor veel mensen betekent de herberekening voor medicijnen een hoger bij te betalen bedrag, maar voor ongeveer 350.000 mensen zal de eigen bijdrage hierdoor juist komen te vervallen.

Bron | Radar

Maryse De Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden