Introverten gevoeliger voor cafeïne muziek alcohol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom introverten gevoeliger kunnen zijn voor cafeïne, muziek en alcohol

Er bestaan veel vooroordelen over introverten mensen, zoals dat ze verlegen zijn of zelfs anti-sociaal. Toch hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Het grote verschil tussen extraverten en introverten is dat die laatste groep snel overgestimuleerd kan raken door prikkels. En dat kan ervoor zorgen dat introverten gevoeliger zijn voor muziek, cafeïne en alcohol.

We leggen je uit hoe dit werkt.

Introvert versus extravert

Introverten raken dus snel overgestimuleerd door prikkels. Hierdoor houden ze meer van rust. Hun energielevels laden namelijk weer op als ze alleen zijn. Deze groep mensen is niet alleen veel gevoeliger voor de omgeving, maar zich ook erg bewust van zichzelf. Extraverten zijn van nature juist ondergestimuleerd, waardoor ze veel prikkels nodig hebben. Hierdoor stijgt de energie van deze groep mensen juist tijdens sociale interactie en drukte.

Introverten zijn gevoeliger voor alcohol, cafeïne en muziek

Doordat introverten snel overgestimuleerd raken, kunnen ze in het specifiek ook gevoeliger zijn voor drie factoren: cafeïne, muziek en alcohol.

1. Cafeïne

Dat introverten gevoeliger kunnen zijn voor cafeïne heeft volgens psychiater Scott Brown mogelijk te maken met het hoge zelfbewust zijn. Aan Well + Good vertelt hij dat uit een studie, waarbij de invloed van cafeïne op de prestaties van een groep introverte en extraverte mensen werd onderzocht, bleek dat aan de introverten beter te zien was of ze cafeïne hadden ingenomen of de placebo. Dat zou ermee te maken hebben dat introverten zich meer bewust zijn van wat ze voelen en denken. Daardoor zouden ze eerder en vaker veranderingen opmerken. Dus ook als de cafeïne een uitwerking heeft op hun lichaam.

Verder zou uit sommige studies blijken dat introverten overprikkeld kunnen raken door cafeïne, terwijl uit een ander onderzoek bleek dat het de prestaties en stemming juist niet beïnvloedt.

2. Muziek

Daarnaast zouden introverten ook gevoeliger zijn voor muziek. Uit een studie bleek dat extraverte mensen niet anders presteerden met of zonder muziek aan, terwijl introverten juist slechtere prestaties leverden met muziek op. Dat zou weer te maken hebben met de gevoeligheid voor prikkels, waardoor introverten sneller overgestimuleerd raken.

3. Alcohol

Als je introvert bent, betekent dat niet per se dat je gevoeliger bent voor alcohol. Sterker nog: uit een onderzoek blijkt dat extraverten juist gevoeliger zijn voor een alcoholische beloning. Maar volgens klinisch psycholoog Carla Marie Manly kunnen introverten wel sneller geneigd zijn om meer alcohol te drinken om angst te verlichten of om hierdoor beter met sociaal ongemak om te kunnen gaan. Daarnaast zorgt alcoholgebruik ook voor een de aanmaak van het gelukshormoon dopamine. Volgens Manly zouden introverte mensen minder dopamine-receptoren hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor dopamine. Dit kan enerzijds positief effect hebben omdat een introvert persoon meer uit de schulp durft te komen, maar anderzijds kan het ook een overweldigd, angstig of overprikkeld gevoel veroorzaken.

Als laatste zijn introverte mensen zowel mentaal als emotioneel gevoeliger, waardoor het gebrek aan controle tijdens het drinken van alcohol ook tot angst kan leiden.

Bron | Well + Good

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden