Margriet logo
Honden likken je niet alleen omdat ze je lief vinden. Beeld Getty
Beeld Getty

Dit is waarom honden je likken (en dat is niet alleen omdat ze je lief vinden)

Of je nu zelf een hond hebt of niet: vrijwel iedereen is weleens gelikt door een hond. Voor de een voelt het prettig, de ander vindt het een beetje onhygiënisch. Honden likken je soms omdat ze je aardig vinden, maar het kan ook iets anders betekenen.

Wie denkt dat wanneer een puppy je likt, het een ‘kusje’ is, heeft gelijk. Het is inderdaad vaak een manier om affectie te tonen. Honden worden als ze klein zijn veel gelikt door hun moeder. Voor een hond staat het likken gelijk aan geruststellen en aanhankelijk zijn. Een puppy gaat zich hetzelfde gedragen als z’n moeder wanneer hij of zij ouder wordt. Het gedrag van de moeder wordt gekopieerd en in plaats van dat de puppy zelf gelikt wordt, gaat hij z’n baasje likken.

Uitgroeien tot een gezonde volwassen hond

De moeder heeft meerdere redenen om haar puppy’s te likken. De eerste twee weken van hun leven zijn ze blind en doof. Daarom likt hun moeder ze om ze schoon te maken en ervoor te zorgen dat ze de tepels met melk kunnen vinden. Ook is het gezond voor het zenuwstelsel van een puppy om gelikt te worden. Hun bloed gaat er beter door stromen en de spijsvertering komt op gang.

Het likken heeft ook een emotionele functie: het zorgt voor verbinding. Voor de emotionele ontwikkeling van een hond is het ontzettend belangrijk dat hij of zij in de eerste paar weken flink gelikt wordt door moederhond. Als dat niet gebeurt, is het voor een hond vrijwel onmogelijk om lichamelijk en emotioneel volwassen te worden.

Dit is waarom honden je likken

Veel honden zijn dol op eten. Als je ineens een natte lik in je gezicht krijgt, is dat omdat ze wachten op iets lekkers of een maaltijd. Dat zit in de natuur van honden: het stamt zelfs nog af van de wolven. Puppy’s van wolven likken het gezicht van hun moeder als die terugkomt van het jagen. Vaak heeft de moeder dan een prooi gevangen en de puppy’s hopen dat moeder dit voedsel voor ze zal uitspugen. Deze hoop op een smakelijke maaltijd kunnen honden ook hebben bij hun baasje: door een lik uit te delen laten ze zien dat ze iets lekkers verwachten.

Als een hond volwassen wordt, likt hij soms andere honden, hun baasje of mensen die op bezoek komen. Daarmee laat hij zien dat hij onder jou staat. Net als bij een roedel ziet hij iemand als leider en met een lik stellen ze zich onderdanig op naar een andere hond of een mens. Hiermee laat hij zien dat hij dondersgoed weet dat jij de baas bent.

Het likken van andere honden is vaak een vorm van verzorging. Meestal zie je dan ook dat de hond kwispelt en dat ze enthousiasme uitstralen. Maar het kan ook betekenen dat je hond juist zelf graag verzorgd wil worden door een ander. Als je een hond heel voorzichtig de snuit van een andere hond ziet likken, wil hij daarmee laten zien dat hij respect heeft voor de ander en dat hij goede bedoelingen heeft.

Bron | PureWow, RTL Nieuws

Saskia WinkensGetty

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden