Dit is waarom het soms lijkt alsof je telefoon trilt
Je telefoon trilt, maar zodra je kijkt zie je geen nieuwe melding. Herkenbaar? Je bent niet de enige en dit fenomeen heeft zelfs een eigen naam.
Geen zorgen, je telefoon is niet op hol geslagen. Maar je hebt waarschijnlijk last van het Phantom Vibration Syndrome.
Telefoon trilt constant
Misschien herken je het wel, zo’n groepsapp waarbij de berichtjes maar blijven binnenstromen. En is het net stil, dan word je wel weer getagd in een grappig filmpje. Tegenwoordig zijn we continu online en trilt onze telefoon maar door. Hierdoor raak je gewend aan dit gevoel.
Het Phantom Vibration Syndrome
Het klinkt misschien wat heftig dat je hierdoor last kunt krijgen van een heus syndroom. Geen zorgen, je bent niet de enige die hier last van heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 90 procent van de mensen met een mobiele telefoon last heeft van dit Phantom Vibration Syndrome.
Robert Rosenberg, onderzoeker bij onderzoeksinstituut Georgia Tech, stelt dat als je je telefoon vaak gebruikt het een soort verlengstuk van jezelf wordt. Doordat je hier zo gewend aan raakt, en ook aan de trillingen van dit apparaat, kun je je dit gaan verbeelden. Het kan zelfs zo zijn dat je kleine samentrekkingen van je spieren verward met het trillen van je telefoon.
Hallucineren
Volgens hersenwetenschapper Mascha Linszen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn je hersenen eigenlijk aan het hallucineren wanneer je denkt dat je telefoon trilt. Linszen legt aan het AD uit dat dit komt door hoe je zintuigen prikkels verwerken. Je hebt daarbij twee manieren: bottom-up en top-down. Je hersenen verwerken continu de prikkels die je binnenkrijgt via je zintuigen.
Via je zenuwen worden de prikkels verstuurd, vervolgens verwerkt en daarna neem je dingen daadwerkelijk waar. Dit is de bottom-up manier. Via top-down waarnemen houdt in dat je hersenen op basis van eerdere ervaringen informatie aanvullen. Het gevoel dat iets trilt wordt via de top-down waarneming dus ingevuld vanuit de eerdere ervaring van een trillende telefoon, terwijl hij dus niet daadwérkelijk trilt.
Lees ook: Digiminderen: 5 tips om je van je telefoonverslaving af te helpen
Het gevaar
Het is vrij onschuldig dat je hersenen deze associatie maken. Om van het Phantom Vibration Syndrome af te komen kun je bijvoorbeeld je telefoon wat vaker in je tas doen of in een andere zak dan normaal. Wel waarschuwt het AD dat dit soort verkeerde waarnemingen, ook wel hallucinaties, ook bij mensen met de ziekte van Parkinson, mensen met psychoseklachten en slechthorenden kan voorkomen. Het is dus belangrijk om hier in de toekomst meer onderzoek naar te doen om mogelijke gevaren in kaart te brengen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Beeld | iStock