Dit is waarom financiële hulp aanvragen voor ouderen vaak te moeilijk is Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom financiële hulp aanvragen voor ouderen vaak te moeilijk is

Er zijn heel wat ouderen die niet de financiële hulp krijgen waar ze wel recht op hebben. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet weten hoe. Die conclusie trekt de Nationale ombudsman.

Vooral bij zorg- en huurtoeslag is dit duidelijk te zien.

Veel ouderen weten niet hoe ze financiële hulp moeten aanvragen

De Nationale ombudsman, Reinier van Zuthpen, ontdekte dit. Volgens hem resulteert het erin dat veel ouderen hierom onnodig onder het sociale bestaansminimum leven. Om tot deze conclusie te komen sprak hij tientallen ouderen en hun familieleden. De reden waarom veel ouderen deze financiële hulp bij de overheid niet aanvragen? Dat kan volgens Van Zutphen met twee dingen te maken hebben: ze weten überhaupt niet dat de mogelijkheid bestaat, of wanneer ze hier wel van op de hoogte zijn is het aanvragen ervan vaak te moeilijk.

Het heeft volgens hem ook deels met een stukje wantrouwen te maken. “Ze [ouderen] ervaren de overheid als bureaucratisch, begrijpen in veel gevallen de regels niet of ze vergeten dat ze wijzigingen op tijd moeten doorgeven. Ze zijn bang dat ze te maken krijgen met een terugvordering,” zo is in het vrijgegeven rapport te lezen.

De oplossing

Van Zutphen komt zelf ook met een duidelijke oplossing: de overheid moet volgens hem veel actiever optreden. Ze moeten ouderen zelf benaderen, in plaats van afwachten tot de ouderen komen. Of dat nou via een huisbezoek is of via de telefoon: een eerste stap is ouderen op de hoogte brengen van de mogelijkheden. Zeker ouderen die financieel kwetsbaar zijn, durven vaak niet zelf de eerste stap te nemen. Ook zijn zij minder vaak met technologie bezig, waardoor de praktische kant van hulp aanvragen moeilijk voor ze is. Er moeten immers aardig wat digitale stappen worden gezet voor het aanvragen van een inkomensvoorziening.

Bron | NOS

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden