Margriet logo
Dit is waarom eieren zo duur zijn (en waarom dit nog wel even zo blijft) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom eieren zo duur zijn (en waarom dit nog wel even zo blijft)

Voor de liefhebbers van een gekookt of gebakken eitje zijn het dure tijden: de prijs van eieren blijft stijgen. Het slechte nieuws is dat dit de komende tijd niet lijkt te veranderen. Hoe komt het toch dat eieren zo duur zijn?

Volgens het ANP waren eieren in de eurozone in januari gemiddeld dertig procent duurder dan in dezelfde maand in 2021. Een doosje van tien verse scharreleieren van het huismerk van de vier grote landelijke supermarkten van gewichtsklasse L, is volgens RTL Nieuws sinds het begin van 2023 4,5 procent duurder geworden. Dat baseert de website op gegevens van Superscanner, een databedrijf dat de supermarktprijzen bijhoudt.

Waarom zijn eieren zo duur?

De vraag is dan ook: waarom zijn eieren zo duur? In 2022 stegen de prijzen van producten al door hoge energie- en veevoerkosten door de oorlog in Oekraïne. Daarbij kregen we te maken met de vogelgriep waardoor eieren schaarser werden. Met name dat laatste zorgt ervoor dat de prijs voor een ei steeds hoger wordt, zegt Tom Schotman, redacteur van Pluimveeweb.nl, tegen RTL Nieuws. De vogelgriep zorgt ervoor dat er minder kippen zijn die eieren kunnen leggen. In Nederland zijn er in een jaar tijd zes miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood. Maar ook in Europa en daarbuiten heerste de vogelgriep. “In alle delen van de wereld is het wereldwijde eieraanbod aanzienlijk gedaald het afgelopen jaar. Hierdoor zijn de eierprijzen wereldwijd en in Nederland behoorlijk gestegen,” aldus Schotman.

Toch is niet alleen de vogelgriep de veroorzaker van de hoge eierprijs. Zo geeft Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, bij RTL Nieuws aan. Ook vanuit de industrie stijgt de vraag naar eieren, omdat hun voorraden geslonken zijn. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld mayonaiseproducenten, koekjesfabrieken en spaghettimakers. Dat ook zij aanspraak doen op de eieren zorgt ervoor dat de vraag stijgt, terwijl het aanbod niet meegroeit.

Hoge prijs op de vrije markt

Tot slot is er ook nog de prijs die supermarkten voor de eieren moeten betalen. Voor zeventig procent van de eieren hebben pluimveehouders contracten met bedrijven die de eieren verpakken en leveren aan supermarkten. Hiervoor betalen supermarkten dus een vaste prijs. De rest moeten ze inkopen op de vrije markt en daar zijn de supermarkten relatief veel geld voor kwijt. En die hoge prijs wordt doorberekend aan ons, de consument. Daarbij zijn supermarkten huiverig om nieuwe contracten af te sluiten, omdat die prijzen op dit moment ook hoger zijn. Het nadeel daarvan is dat ze tijdelijk meer moeten inkopen op de vrije markt.

Prijzen blijven hoog

Het slechte nieuws is dat de prijs van eieren in de winkel waarschijnlijk niet snel zal dalen. RTL Nieuws stelt dat de prijzen die boeren van eierhandelaren krijgen de laatste weken al met ruim elf procent gestegen zijn. Daarbij komt ook Pasen eraan, een feestdag waarbij de vraag naar eieren altijd groeit. Dat, in combinatie met de vogelgriep en andere problemen die niet ineens opgelost zijn, maakt dat de prijzen de komende tijd waarschijnlijk hoog zullen blijven.

Besparen op eieren

Zijn er dan manieren om het eitje voor bij je ontbijt toch goedkoper te krijgen? Waarschijnlijk niet, zo zegt Norman Buysse van GfK tegen Nu.nl. In de supermarkt zijn eieren veel minder vaak in de actie dan andere producten. “Eieren zien we veel minder dan gemiddeld in prijspromotie. Slechts zes procent van alle eieren wordt in promotie verkocht.”

Het enige wat je kunt doen is het eitje links laten liggen of keuzes maken. Over dat laatste zegt bespaarexpert Minke van Kuijen, ook bekend als Gierige Gerda, tegen Nu.nl: “Eieren zijn er in allerlei prijzen, de goedkoopste zijn 23 cent volgens mij. Die eieren zijn alleen niet ‘diervriendelijk’.” In de keuken kun je de eieren ook vervangen, zeker als je een zoet recept maakt. Dan kun je banaan of appelmoes gebruiken, al zal dit voor je portemonnee niet eens zo heel veel uitmaken. “Bananen en appelmoes zijn ook niet gratis. En vaak hebben die recepten weer meer met vegan of gezondheid te maken waardoor andere ingrediënten duurder zijn.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden