null Beeld

Dit is waarom bier en wijn niet altijd veganistisch zijn

Je zou denken dat je met het drinken van een goed glas wijn of een koud biertje wel goed zit als veganist. Dierlijke producten in alcoholische versnaperingen klinkt namelijk niet écht logisch. Toch zijn niet alle soorten bier en wijn helemaal veganistisch.

Ook in sterke drank blijken geregeld dierlijke producten verstopt te zitten.

Is wijn veganistisch?

Nu het zomer is zijn we allemaal weer meer in de tuin, op het balkon of op het terras te vinden. En geregeld gaat dat dan toch gepaard met een wijntje, biertje of andere alcoholische lekkernij. Probeer je even geen dierlijke producten te eten, ben je al jaren vegetarisch of overtuigd veganist? Let dan goed op, want aan sommige dranken wordt onder andere visslijm of gelatine toegevoegd.

Dierlijke producten

Hoe dat zit? Op het eind van het productieproces worden sommige wijn- en biersoorten geklaard. Dit is een proces waarbij alle restanten uit de vrucht of de gerstemout, zoals pitten of dode gistcellen, worden verwijderd. En dit wordt meestal gedaan met behulp van bepaalde dierlijke producten, waaronder zoals hierboven genoemd visslijm, caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt) en gelatine. En dat laatste wordt gemaakt van de botten, huid en het kraakbeen van zoogdieren.

Etiketten lezen

Het blijft een lastige zoektocht naar een écht 100 procent veganistische wijn. De meeste wijnen in de supermarkt - en dan met name de goedkopere varianten - zijn namelijk allemaal geklaard met dierlijke producten. Als je er zeker van wilt zijn dat dit níet het geval is, kun je gaan voor natuurwijn. Deze is namelijk helemaal niet geklaard, en dus gegarandeerd veganistisch. Andere wijnen kunnen ook veganistisch zijn, maar dan moet dit expliciet op het etiket vermeld staan. Lees dus altijd goed de achterkant van de fles om niet voor verrassingen te komen staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden