Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waar je op moet letten als je thuis begint met yoga

Ervaar je lichamelijke klachten door het thuiswerken, of veel stress door de lastige coronaperiode? Dan kan het helpen om aan yoga te doen. Helaas kan dat nu niet in een praktijk, maar ook vanuit je eigen huis zijn er veel mogelijkheden. Maar waar moet je op letten wanneer je yoga thuis doet? En wat heb je nodig?

Yogadocent Richelle van Gerwen zet de belangrijkste tips op een rijtje.

Hatha yoga

Voor beginners kan het handig zijn te beginnen met hatha yoga. Dit vormt, vertelt van Gerwen, de basis van alle yoga. Wanneer je dus voor het eerst yoga doet, kan het slim zijn hiermee te beginnen, zodat je vast wat basishoudingen kent. "Als je wilt doorstromen naar de wat uitdagendere vormen van yoga kan het je helpen om in elk geval een aantal hathalessen te doen, om de basis van veel van de houdingen alvast te leren kennen."

Verschillende soorten yoga uitproberen

Wel raadt ze aan om verschillende soorten yoga uit te proberen. “Online zijn er al veel mogelijkheden. Je kunt live streams volgen, maar ook via YouTube video’s kijken.” Ze merkt vaak dat mensen één soort yoga volgen en daaruit de conclusie trekken dat yoga niks voor ze is. “Het verschil tussen bijvoorbeeld yin yoga en vinyasa yoga is al groot. Zo is vinyasa veel actiever. Daarbij kunnen lessen ook heel erg verschillen door de docent die de les geeft. De ene docent geeft veel achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over yogafilosofie, de andere docent is meer gericht op het fysieke stuk. Iedereen heeft een andere reden om yoga te gaan doen en het is fijn als je iemand vindt die daarbij aansluit.”

Waar moet je op letten?

De allerbelangrijkste regel binnen yoga, ook als je dit thuis doet, is dat je goed let op de grenzen van je eigen lichaam, vertelt van Gerwen. “Het doel van yoga is dat het je lichaam goed doet. Yoga heeft niks te maken met presteren en over je grenzen heen gaan. Vooral bij meer actievere vormen van yoga kan dit voor beginners een uitdaging zijn. De verleiding wordt dan groot om over je grenzen heen te gaan.” Wanneer je lessen volgt van een goede yogadocent, bijvoorbeeld via een livestream, zal deze je ook alternatieven bieden voor wanneer een houding niet lukt.

Lees ook: Zo blijven Kate Middleton en Meghan Markle fit tijdens de lockdown

Creëer een yogaruimte

Als derde geeft van Gerwen de tip om een fijn plekje te creëren waar je yoga doet. “In elk geval heb je een plekje nodig waar je niet gestoord wordt. Dat hoeft niet perse in een aparte kamer, het kan ook een plekje in bijvoorbeeld je slaapkamer of werkkamer, zijn. Het kan fijn zijn om in die ruimte een sfeer te maken die uitnodigt om yoga te doen. Bijvoorbeeld door: kaarsen op te steken, muziek op te zetten en door wierook te branden. Dat nodigt meer uit en brengt je in de juiste stemming, zodat je tot rust kunt komen.”

Ook tijdens online lessen wil ze haar leerlingen graag helpen de sfeer te ervaren. “Ik heb zelf negentig playlists op Spotify met yogamuziek. De online lessen neem ik op en in het mailtje zet ik de link erbij met de playlist, voor degenen die dat willen. Zeker bij vinyasa yoga volg je een bepaalde flow op de muziek. Als je heel andere muziek speelt kan dit misschien raar voelen.”

Wat heb je nodig?

Volgens van Gerwen heb je niet veel nodig om thuis yoga te kunnen doen. Vooral niet als je net begint. “Het is handig om een yogamat te hebben en een meditatiekussen. Een deken is ook altijd handig om bij de hand te hebben.” Het aantal benodigdheden kan in sommige gevallen afhankelijk zijn van de vorm yoga die je doet. “Zeker in de yin yogalessen maak ik gebruik van bolsters. Die kun je ook zelf maken door een deken op te rollen en in een kussensloop te doen. Dit kan helpen om je bij houdingen te ondersteunen. Wanneer je langere tijd op je rug ligt, kun je last van je onderrug krijgen. Door een bolster onder je knieën te leggen, ontspannen je onderrug en je liezen, waardoor je minder snel last van je onderrug krijgt.”

Moment van de dag

En dan natuurlijk is het fijn om te weten op welk moment van de dag je het beste yoga kunt doen. “Het is heel persoonlijk wanneer je het liefst yoga doet. Zelf doe ik dit ‘s ochtends omdat er later op de dag dingen tussendoor komen. De actieve vorm van yoga kan ik niet doen als ik veel gegeten heb. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je moeite met slapen hebt, dit juist fijn is om ‘s avonds te doen voordat je naar bed gaat.”

Als je de energie van de dag volgt, is het volgens van Gerwen logischer om ’s ochtends meer actieve vormen van yoga te doen waar je energie van krijgt en ’s avonds rustigere vormen. “s Ochtends zijn dit bijvoorbeeld: vinyasa yoga, ashtanga yoga en poweryoga. In de avond zijn dit yinyoga, restorative yoga en yoga nidra.”

Hoe hou je het vol?

Doorgaan met yoga en hier tijd voor vrij maken, kan nogal lastig zijn. “Ik hoorde van mijn studenten dat ze het lastig vinden om thuis yoga te doen, omdat er altijd dingen zijn om te doen, zoals huishoudelijke taken. Deze dingen vragen om aandacht, waardoor het soms moeilijk is om in de juiste mindset te komen. In de studio laat je je hele leven al achter je en de sfeer in de groep motiveert je om yoga te doen. Het vraagt discipline om thuis yoga te beoefenen, dan wanneer je naar een studio gaat. Terwijl het nu juist belangrijk is om tijd voor je lichaam te nemen. In deze tijd hebben mensen veel stress en fysieke klachten door thuiswerken.”

Hoe vaker je yoga doet, hoe meer je gaat merken wat het voor je lichaam kan betekenen, vertelt van Gerwen. Bijvoorbeeld hoe yoga lichamelijke klachten kan verhelpen en dat het je meer energie kan geven. Ook mentaal kan je meer rust ervaren, waardoor je beter in je vel zit. “Als je de effecten gaat merken, is dit al een mooie motivatie om er mee door te gaan. Wanneer je een docent hebt die je echt inspirerend vindt, kost het geen moeite meer om de lessen te volgen en is het iets waar je echt naar uitkijkt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Winnen: 3x Yin Yoga kaarten

null Beeld

Zelf ook thuis met yoga beginnen? Richelle van Gerwen heeft een handige Yin Yoga kaartenset gemaakt. De 40 illustraties van yogahoudingen maken het makkelijk om je dagelijkse yin yoga practice te doen.

Wil jij een Yin Yoga kaartenset winnen? Wij mogen er 3 weggeven (t.w.v. €23,95). Kans maken? Vul dan onderstaand formulier in en meld je aan voor de nieuwsbrief. Graag onder 'opmerkingen' zetten of je het setje in groen of goud wilt ontvangen. Meedoen kan t/m 26 februari.

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden