null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is volgens Marie Kondo dé tip om je kledingkast netjes te houden

Blijft jouw slaapkamer een plek waar elke week weer losse kledingstukken rondzwerven? Dan kun je je garderobekast volgens opruimgoeroe Marie Kondo het beste helemaal opnieuw inrichten.

Voor wie het gemist heeft: de Japanse Marie Kondo kreeg bekendheid als professional organizer dankzij haar eigen Netflixserie. In Tidying up with Marie Kondo helpt de opruimexpert elke aflevering een ander gezin met het opruimen van hun huis. Haar credo: alleen de dingen die blijdschap opleveren moet je houden (én netjes opruimen). Het overige gooi je weg.

Hebben jouw zomerjurkjes een thuis?

‘Elk item dat je bezit, moet een thuis hebben’. Dat is het belangrijkste basisprincipe van de opruimfilosofie van Marie Kondo. Wanneer het gaat om je kledingkast is dit motto volgens Marie misschien nog wel belangrijkst. “Veel mensen richten hun spullen, en dan met name kleding, in op plekken die daar helemaal niet zo geschikt voor zijn,” legt Marie uit.

Ligt jouw stapel zomerjurkjes bijvoorbeeld steeds als een rommelige berg in je ladekast? Dan is dit waarschijnlijk niet omdat je er te veel hebt, maar het feit dat die plek niet heel functioneel is.

Richt je kledingkast opnieuw in

Je kunt dit het beste doen door je kast eerst volledig leeg te ruimen. Bedenk voor jezelf eerst wat een logische plek is voor de diverse items. Je kunt alle items bijvoorbeeld eerst sorteren. Verdeel ze vervolgens in dozen om een beter overzicht in de categorieën te krijgen. Vraag je daarna af of de plek die je voor elke categorie had bedacht, groot genoeg is. Wissel eens van lades, stel jezelf de vraag of je sommige items niet beter op zou kunnen hangen en overweeg of je een nieuwe kast nodig hebt. "Wees kritisch. Door alle items een plek te geven die goed bij het type kledingstuk past, zorg je ervoor dat je garderobe aan het einde van de week nog steeds netjes is. Daardoor zullen er weinig kledingstukken blijven rondzwerven," besluit Marie.

Bron| PureWow

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden