Vrouw geeft tip Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Dit is hoeveel fooi je geeft op vakantie in het buitenland

Nu de vakantieperiode is begonnen, is het tijd om te genieten op het terras in de zon. In Nederland weten we ongeveer wel hoeveel fooi we geven in de horeca, maar hoe zit dat in het buitenland? Voorkom misverstanden en lees hoeveel fooi per land gebruikelijk is om te geven.

Duitsland

In Duitsland is het geven van de hoeveelheid fooi te vergelijken met Nederland. Je kunt ongeveer aan tien procent fooi rekenen in een restaurant, of het bedrag afronden naar boven. Het is alleen niet gangbaar om de fooi op tafel te laten liggen na je restaurantbezoek, maar stop het in de fooienpot aan de bar.

Lees ook:

Zomervakantie in het buitenland boeken? Hier moet je op moet letten

De Verenigde Staten

Een gulle fooi geven in de Verenigde Staten is niet meer dan normaal, omdat de lonen daar gemiddeld een stuk lager liggen. Belangrijk om te weten, is dat de fooien de grootste bron van inkomsten zijn van Amerikaans horecapersoneel. Naast medewerkers in de horeca verwachten taxichauffeurs, gidsen en hotelpersoneel ook dat je hen voor hun service een extraatje geeft. Bij een taxirit kan je denken aan twintig procent fooi boven op het tarief en in een restaurant is het gebruikelijk vijftien tot twintig procent van het bedrag als fooi te geven.

Engeland

Het geven van een extraatje laten de Engelsen helemaal aan jou over. Je bent niets verplicht, maar bij het geven van fooi laat je wel je waardering blijken aan het personeel. Let in een restaurant wel op of de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen. Zo niet, dan kan je gerust een fooi van tien tot vijftien procent geven.

Thailand

In Thailand is fooi geven niet gebruikelijk. Je kunt in een restaurant altijd wat muntgeld achterlaten voor vertrek; tien tot twintig Baht is voldoende. Omgerekend is dat nauwelijks vijftig cent, maar de bescheiden Thai zal nooit zijn ongenoegen laten blijken.

Italië

In Italië is een klein bedrag geven boven op de rekening niet gangbaar, maar het wordt wel gewaardeerd. Naast restaurantpersoneel is een klein bedrag tussen de €0,50 en €4 meer dan genoeg. Het geven van meer is niet gebruikelijk en zou als overgedreven gezien kunnen worden.

Frankrijk

Vaak nemen Franse restaurants de bedieningskosten mee in het totaalbedrag. Voordat je een fooi geeft, is het aan te raden om de bon even na te kijken. Als je op de rekening ‘service non compris’ leest, betekent het dat het restaurant de fooi nog niet heeft meegerekend. Een fooi wordt hier dan wel extra goed ontvangen. Denk hierbij aan het afronden van het totaalbedrag met een paar euro.

Spanje

In Spanje zien ze fooi echt als waardering; locals laten hiermee zien dat ze erg tevreden zijn over het eten en de service. Dus heb je een goede ervaring gehad in een Spaans restaurant? Geef dan ongeveer vijf tot tien procent extra. Een Spanjaard kan je hiermee erg blij maken.

Lees ook:

Ga je naar Spanje? Met deze tips is het optimaal genieten

Kroatië

Kroaten zijn fan van de horeca en eten vaak in restaurants. Het is een belangrijke sociale bezigheid en het afronden van het te betalen bedrag is voor de meeste locals een gewoonte. Het komt zelden voor dat de fooi nog niet bij het totaalbedrag is inbegrepen, dus controleer bij het betalen goed de bon.

Azië

In tegenstelling tot hierboven genoemde landen wordt het geven van een fooi in Aziatische landen juist gezien als een belediging. Als je daar fooi geeft, zeg je eigenlijk dat je denkt dat het restaurant niet goed draait. Landen zoals Japan, Singapore, Vietnam en China verwachten daarom zeker geen extraatje van toeristen.

Bron | Libelle, Het Klokhuis, Skyscanner, Vakantiediscounter

Roos ParlevlietGetty Images/Tetra images RF
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden