Drink je zuivel of plantaardig? Dat heeft allemaal invloed op hoe lang je met de melk kan doen.  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is hoe lang je écht met koffiemelk kunt doen

We drinken nogal wat koppen koffie in Nederland. Om precies te zijn: 6,7 kilo koffie per persoon. Vaak gaat daar ook een scheutje melk of koffiecreamer in. Maar hoe lang blijft dat eigenlijk goed? Wij zochten het voor je uit.

De houdbaarheidsdatum van je koffiemelk is afhankelijk van het soort melk dat je gebruikt.

Verschil zuivel en plantaardige koffiecreamer

Drink je zuivel of toch liever plantaardige melk? Dat heeft allemaal invloed op hoe lang je ermee kunt doen. Als je vloeibare (zuivel) room gebruikt, kun je daar twee weken mee doen. Het maakt dan niet uit of je deze openmaakt of dicht laat. Daarom moet je de room in de koelkast zetten.

Drink je zuivelvrije, vloeibare koffiecreamer? Een ongeopende fles in de voorraadkast is nog tot een maand na de houdbaarheidsdatum prima te drinken. Als je de fles wel open gemaakt hebt en deze in de koelkast zet, kun je er twee weken mee doen.

Je zou denken dat plantaardige producten niet snel vergaan, maar er zitten vaak andere ingrediënten in die toch relatief snel zullen bederven. Zeker als je het goedje niet koelt in de ijskast. Anders kan het product uit elkaar vallen in een onsmakelijke mix van olie en suiker.

Houdbaarheidsdatum verlengen van koffiemelk

Kunnen we de levensduur van koffiecreamer eigenlijk oprekken? Ja, dat kan. Verwacht alleen geen weken extra houdbaarheid. Koffiecreamer die niet van zuivel is gemaakt, kun je drie dagen langer gebruiken. Het belangrijkst is dat je het product goed koelt. En ook wáár in de koelkast je het plaatst is van belang. Veel mensen zetten koffiecreamer voor het gemak in de deur van de koelkast. Dat is handig, want je kunt er snel bij, maar het is toch beter om het in het grotere deel van de koelkast te zetten. De deur van de koelkast kan namelijk te maken krijgen met wisselende temperaturen. Je doet de deur van de koelkast natuurlijk regelmatig open en dicht: dat heeft allemaal invloed op de temperatuur.

Kun je nu bij alle producten de houdbaarheid oprekken? Helaas niet. Ook kun je beter altijd de datum aanhouden die op de verpakking staat. Zeker als je zuivel, vlees, vis of kip nuttigt.

Bron | Well & Good

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden