Legionella in een cv-ketel voorkomen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is hoe je legionella in een cv-ketel voorkomt

Een cv-ketel die niet op de juiste manier is afgesteld, kan onveilig en minder zuinig zijn. Om de cv-ketel zuiniger te maken, kun je de temperatuur omlaag zetten. Van 80 naar bijvoorbeeld 60 graden. Blijf dan wel alert, want bij een te lage temperatuur van de cv-ketel kan er legionella ontstaan.

Er zijn verschillende soorten cv-ketels. Zo heb je soloketels, die alleen zorgen voor de temperatuur van de centrale verwarming in je huis en combiketels. Die laatste zorgt ook voor warm water om bijvoorbeeld mee te douchen. Heb je een combiketel? Dan is het belangrijk dat je de temperatuur niet te laag zet. Als je ketel staat ingesteld op 80 graden kun je wel wat omlaag gaan, naar bijvoorbeeld 60 graden. Maar er wordt aangeraden om de ketel niet kouder dan 60 graden te zetten omdat er dan een risico op legionella ontstaat.

Legionella

Legionella is een bacterie die groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden. Je wordt er meestal niet ziek van als je de bacterie inademt. Als dit wel gebeurt, zul je na twee tot tien dagen last krijgen van klachten. Soms gaat dit om milde symptomen die lijken op griepklachten, die na een paar dagen vanzelf weer over gaan. Maar in ernstige gevallen kan de legionellabacterie zorgen voor een longontsteking die ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking heet. Deze vorm van een longontsteking kan ernstig verlopen en zelfs leiden tot overlijden. Mensen die een slechte gezondheid of verminderde afweer hebben, rokers en ouderen hebben een grotere kans op een ernstige longontsteking.

Een besmetting met legionella gebeurt vaak door het inademen van kleine druppeltjes water met de legionellabacterie. Hierdoor komt de bacterie in de longen terecht, waar het klachten veroorzaakt. Het drinken van water waar de bacterie in zit zorgt er niet voor dat je ziek wordt. Een van de manieren waarop je de bacterie inademt, is bij het sproeien van water, bijvoorbeeld in de douche. Daarom is het dus van belang dat er geen legionella in je cv-ketel zit, omdat dit uiteindelijk zorgt voor je warme water en uit kan komen bij de douche.

Legionella in een cv-ketel voorkomen

Als de watertemperatuur in de combiketel dus te laag staat, is er een kans op legionella. Door vervolgens warm water te gebruiken kan de bacterie ook in de waterleidingen terechtkomen. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook bij de legionellabacterie. Stel de temperatuur dus het liefst in op 60 of 70 graden en niet lager. Ook als je een tijdje geen warm water gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, is het verstandig om het water niet meteen te gebruiken. Spoel de leidingen dan eerst door. Dat doe je zo:

  • Spoel je toilet(ten) een keer door om een groot deel van het water in de leidingen te verversen.
  • Open de koude en warme kranen in huis en laat deze een minuut rustig doorstromen.
  • Spoel ook de douche door. Wanneer je dit doet is het verstandig om de sproeikop onder water te houden, bijvoorbeeld in een emmer. Doe een doek over deze emmer om verspreiding van waternevel te voorkomen.

Bron | Milieu Centraal, RIVM, eneco, Drinkwaterplatform

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden