Margriet logo
Top view of senior woman in apron cooking healthy dinner while spending time at home Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is het verschil tussen vegetariërs en veganisten

Steeds meer Nederlanders laten vlees, vis en zuivelproducten staan. Redenen zijn onder andere het voorkomen van dierenleed, een beter milieu en klimaat en een gezondere levensstijl. Maar wat is nu precies het verschil tussen ‘vega’ en ‘vegan’?

Wij leggen uit wat het verschil is tussen vegetariërs en veganisten en hoe hun dieet eruit ziet.

Vegetariërs

Iedere vegetariër heeft eigen beweegredenen en principes waarom hij of zij vegetarisch eet. De meeste mensen eten geen vlees en vis omdat zij dierenleed en overbevissing van de zee willen voorkomen en vaak zijn ze tegen de manier waarop vee gehouden wordt. Deze mensen eten waarschijnlijk ook weinig tot geen eieren, kaas en melkproducten. Sommige vegetariërs willen een gezonder dieet en eten daarom bijvoorbeeld minder vlees waar groeihormonen en andere stoffen in zitten. Zij eten vaak nog wel producten die afkomstig zijn van dieren, zoals zuivelproducten. Anderen eten graag vegetarisch, maar willen vis, melk of honing niet laten staan.

Verschillende soorten vegetariërs

Er zijn verschillende soorten vegetariërs met bepaalde diëten:

  • Vegetariër of lacto-ovo-vegetariër: eet geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten.
  • Lacto-vegetariër: eet geen vlees, vis en eieren, maar wel zuivelproducten.
  • Ovo-vegetariër: eet geen vlees, vis en zuivelproducten, maar wel eieren.
  • Pescotariër: eet geen vlees, maar wel vis, eieren en zuivelproducten.
  • Pollotariër: eet gevogelte, maar geen ander vlees, wel vis.
  • Semi-vegetariër: eet bepaalde soorten vlees en vis niet.
  • Flexitariër: eet bijna nooit vlees en vis.

Veganisten

Een veganist is iemand die geen vlees, geen vis en geen dierlijke producten, zoals eieren, zuivel en honing eet. Ook eten veganisten geen koekjes waar boter in verwerkt is, snoep waar gelatine in zit of friet die gebakken is in dierlijk vet. Daarnaast gebruiken de meeste veganisten ook geen dierlijke producten, materialen of kleding van leer, wol en bont. Ook verzorgingsproducten die getest zijn op dieren, of waar dierlijke bestanddelen in zitten, kopen zij niet. Als je vegetarisch of veganistisch leeft, is het advies om genoeg groente, fruit, brood, noten, pitten, peulvruchten en plantaardige zuivelproducten binnen te krijgen. Dit voorkomt een tekort aan verschillende stoffen die je lichaam hard nodig heeft, zoals eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12.

Verschil in dieet

Het grootste verschil is dus dat vegetariërs geen vlees en vis eten, maar wel producten die daar afkomstig van zijn, zoals eieren en zuivelproducten. Veganisten eten ook geen vlees, vis enzovoort, maar ook geen dierlijke producten.

Gevarieerd eten

Als vegetariër of veganist kun je net zo gezond en gevarieerd eten als wanneer je wel dierlijke producten eet. Tegenwoordig zijn er in de supermarkten talloze producten en vervangers te koop met een vegan keurmerk op de verpakking. Deze voedingsmiddelen zijn plantaardig en volledig vrij van dierlijke producten. Kijk de volgende keer tijdens het boodschappen doen dus eens of je producten met het vegan keurmerk ziet liggen en probeer deze vegetarische of veganistische variant van jouw favoriete snack of maaltijd een keer. Niet alleen gezonder en beter voor het milieu, misschien ook nog wel lekkerder.

Bron | Ecowijs, Health issue, InfoNu

Anne-Lotte HermansGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden