null Beeld

Dít is het verschil tussen goedkope en dure parfum

Parfum is over het algemeen niet goedkoop, maar de prijzen tussen geuren kunnen enorm uiteen lopen. Is dit terecht? Blijft een dure parfum echt langer hangen?

Er zijn enkele subtiele punten waarin goedkope en dure parfum van elkaar verschillen.

1. ‘Niveaus’ van dure parfum

Duurdere parfums hebben ‘niveaus’ van geur en gaan daarom meestal veel langer mee. Tatiana Estevez, ex-aromatherapeut en parfummaker, legt aan Good to Know uit dat duurdere parfums vaak meerdere geurlagen bevatten in vergelijking met goedkopere parfums. Duurdere parfums bestaan ​​uit topnoten, middentonen en basisnoten, waarbij elke ‘noot’ overeenkomt met het moment waarop je ze kunt ruiken.

De topnoten ruik je vrijwel direct na het opspuiten en dit duurt ongeveer een half uur, de middelste tonen ontwikkelen zich na een half uur tot 2-4 uur daarna. Dan komen de basisnoten die zelfs aan het eind van de dag nog op je huid achterblijven. In goedkopere parfums zitten vaak alleen de topnoten, en in zeldzame gevallen de middelste noten. Dit betekent dat de geur sneller kan vervagen en minder lang aanhoudt dan een duurdere optie. Basisnoten kunnen tot de duurste in de parfumindustrie behoren, dus het is logisch dat een goedkoper parfum ze misschien niet heeft.

Lees ook

Van pigmentvlekken tot huiduitslag: zo draag je parfum veilig in de zon

2. Goedkopere parfums ruiken meestal zoeter

Sommige goedkopere parfums ruiken zoeter, omdat zoeter ruikende ingrediënten goedkoper zijn om in geuren op te nemen. Zo kunnen goedkopere parfums ook zoeter zijn omdat ze voor een jonger publiek zijn die wat minder te besteden hebben. Dit betekent overigens niet dat deze parfums slecht zijn. Als je de voorkeur geeft aan zoetere parfums, dan is er geen reden om hier niet van te kunnen genieten.

3. Geurvoorkeuren

De meeste duurdere parfums bestaan zoals gezegd uit lagen die ervoor zorgen dat de geur langer aanhoudt (en met deze vijf handige trucjes kan dat bij iedere soort parfum) maar in feite zijn geurvoorkeuren natuurlijk subjectief. Het gaat er niet altijd om of je per definitie voor duur of goedkoop wilt kiezen, maar het hangt er uiteindelijk van af welk parfum jij lekker vindt. En afgezien van de hierboven genoemde punten, is er geen reden waarom een goedkoper parfum niet net zo goed is als een duurdere.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | GoodtoKnow

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden