Margriet logo
Shot of a senior woman riding her bike in a park Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is het verschil tussen een elektrische fiets en een e-bike

Je kunt er tijdens een rondje fietsen niet meer omheen: de elektrische fiets is hot! Een fietstocht door de duinen is een stuk aangenamer als je op een fiets zit met trapondersteuning. Zonder te veel inspanning ben je zo op de plaats van bestemming. De verkoop van elektrische fietsen en e-bikes gaat door het dak. Hoewel je denkt dat dit synoniemen zijn van elkaar, zijn deze twee fietssoorten niet hetzelfde.

Wij leggen je uit wat het verschil is.

Elektrische ondersteuning

Een elektrische fiets en een e-bike zijn handige vervoermiddelen die worden aangedreven door een elektromotor. Samen met jouw eigen kracht zorgt deze motor ervoor dat je tot wel 25 kilometer per uur kunt fietsen. De elektriciteit die deze motor in werking zet, komt uit de accu. In de elektrische fiets en e-bike zitten speciale sensoren die onder andere je snelheid en je trapkracht meten. Deze gegevens worden gebruikt om de juiste elektrische ondersteuning te bieden in verschillende situaties en snelheden.

Gashendel

Tussen een elektrische fiets en een e-bike zit vaak één groot verschil: de gashendel. Een elektrische fiets heeft geen gashendel en stopt met de elektrische aandrijving op het moment dat jij ophoudt met trappen. Een e-bike heeft wél een gashendel waardoor de fiets ook rijdt als je zelf niet trapt. De trap-sensor wordt als het ware overgenomen door de werking van de gashendel. Een e-bike wordt vaak de elektrische variant van de snorfiets of brommer genoemd. Onthoud dat een e-bike wel altijd een elektrische fiets is, maar een elektrische fiets niet altijd een e-bike is. De elektrische fiets is namelijk een verzamelnaam voor e-bikes en Pedelecs.

Is een e-bike ideaal?

Nu denk je waarschijnlijk: ‘Waarom kiest men dan niet voor een e-bike?’. Hoewel een normale e-bike een gashendel heeft, gaan de meeste e-bikes ook maar tot 25 kilometer per uur. Als je op pad wil met een e-bike is een verzekering, kentekenplaat en een (bromfiets) rijbewijs verplicht. Daarentegen is het niet verplicht om een helm te dragen bij een e-bike die tot 25 kilometer per uur kan.

(Speed) pedelec

Hiernaast zijn er ook e-bikes die tot wel 45 kilometer per uur kunnen. Een pedelec, ook wel een elektrische fiets genoemd, heeft geen gashendel en kan tot 25 kilometer per uur. Een speed pedelec kan tot wel 45 kilometer per uur. Bij e-bikes en speed pedelecs die deze snelheid kunnen halen, is een valhelm en een WA-verzekering verplicht. Deze vervoersmiddelen worden vanwege de snelheid vergeleken met een elektrische scooter. Ze vallen onder dezelfde wetgeving als een bromfiets.

Bron | Radar, Bike Collect, Gazelle, Sparta

Anne-Lotte HermansGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden