Margriet logo
Volgens experts is het hygiënischer om je bed niet op te maken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is het perfecte excuus om je bed níet op te maken

De een heeft een gestructureerde ochtendroutine waarbij het opmaken van het bed niet kan ontbreken en de ander laat ‘s ochtends de boel liever de boel. Maak je altijd je bed op? Dan kun je daar beter mee stoppen: het is namelijk een stuk hygiënischer om je bed niet op te maken.

Ook vertellen we je hoe vaak je je beddengoed het beste kunt verschonen en hoe je je matras kunt schoonmaken.

Drie liter zweet per week

‘s Nachts, wanneer je lekker ligt te slapen, werkt je lichaam gewoon door. Je verliest bacteriën, speeksel, huidschilfers, haren en zweet. Je beddengoed heeft het iedere nacht dus flink te verduren. Wekelijks verlies je ‘s nachts zelfs zo’n drie liter zweet. Na een rekensommetje komen we erachter dat er na tien jaar zo’n achttienhonderd liter zweet in je matras zit. Hoewel een groot deel verdampt, belandt er toch een grote hoeveelheid in je matras.

Je bed niet opmaken

Volgens de matrasexperts van And So To Bed, is het veel beter om je bed niet op te maken. Wanneer je de lakens na een nacht zweten weer over je bed gooit, wordt het vocht namelijk vastgehouden en kan het niet goed verdampen. Dat is natuurlijk niet fris, maar het kan ook zorgen voor verkleuring van je matras en je beddengoed. Door je bed niet op te maken, krijgt het zweet de tijd om te verdampen en is je bed weer frisser voor de volgende nacht.

Hoe vaak je beddengoed verschonen?

Al dat zweet, die bacteriën en huidschilfers zijn natuurlijk niet erg hygiënisch. Betekent dit dat je je beddengoed elke dag moet verschonen? Volgens verschillende onderzoeken is dat niet nodig. Je kunt je beddengoed het best iedere week verschonen. Stel het in ieder geval niet langer uit dan twee weken, want dan wordt het echt een stuk minder hygiënisch.

Matras schoonmaken

Ook je matras heeft zo nu en dan een schoonmaakbeurt nodig. De makkelijkste manier om te beginnen is door ‘m te stofzuigen. Hiermee zuig je alle haren en huidschilfers op en verwijder je al het stof. Haal de stofzuiger daarna ook nog over de onderkant van het matras. Zo ben je in ieder geval van het stof en vuil af.

Daarna kun je aan de slag met een grote schoonmaakbeurt, al hoef je dit niet heel vaak te doen. Vooral wanneer je een vloeistof gemorst hebt, is het belangrijk om je matras snel te drogen. Anders kan er namelijk schimmel in je matras ontstaan. Pas dus tijdens het schoonmaken op met te veel water en dep je matras schoon. Bij zweetplekken kun je gebruik maken van soda. Wrijf dit in je matras en laat het een paar uur liggen. Ga er daarna nog eens overheen met je stofzuiger en je matras is weer zo goed als nieuw.

Bron | Metro UK, Swiss Sense, droomidee.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden