Kan onweer effect hebben op je lichaam? Zo zit dat. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is het effect van onweer op je lichaam

De zomer is deze week echt begonnen en we hebben al behoorlijk wat warme dagen achter de rug. Ook donderdag kunnen we nog genieten van de zon, al zal het weer vrijdag omslaan en worden er regen- en onweersbuien verwacht. Vaak wordt er gezegd dat je een onweersbui van tevoren al aan kan voelen komen en sommige mensen zeggen zelfs hoofdpijn te krijgen van een onweersbui.

Kan dit eigenlijk wel of is het een fabel dat onweer effect heeft op je lichaam? We leggen het je uit.

Dieren en onweer

Wist je dat je aan dieren van tevoren al kan merken dat er onweer opkomst is? Je kunt het bijvoorbeeld zien aan paarden, schapen en koeien. Wanneer zij op een broeierige dag onrustig in de wei staan, is de kans groot dat het gaat onweren. Maar ook kleinere dieren kunnen zich anders gaan gedragen: katten stoppen met jagen, vogels gaan naar hun nest en ook je hond kan onrustig worden.

Het effect van onweer op mensen

Niet alleen dieren kunnen onweer aan voelen komen. Ook mensen worden soms onrustig, en prikkelbaarder als er onweer opkomst is. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een snelle daling van de luchtdruk en een stijging van de luchtvochtigheid. Ook spelen de veranderingen in elektrische lading in de lucht volgens sommige onderzoekers een rol. Onweer veroorzaakt namelijk positief geladen luchtdeeltjes. Die worden ook wel positieve ionen genoemd. Via je luchtweg komen deze deeltjes in je bloedbaan terecht en daar maken ze serotonine los. Doordat het serotonineniveau in je bloed stijgt, maakt je lichaam extra adrenaline aan. Hierdoor komt je lichaam in een soort alarmstand, waardoor het anti-stresshormonen aanmaakt. Daardoor neemt het serotonineniveau af in je hersenen, waardoor je je prikkelbaarder en angstiger kunt voelen.

Hoofdpijn door onweer

Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn bij onweer. Ook dat heeft waarschijnlijk te maken met de verandering van luchtdruk. Volgens neuroloog en hoofdpijnspecialist Gisela Terwindt van het LUMC is het een interessant fenomeen, maar is het niet bewezen. Bij RTL Nieuws vertelt ze: “Wel horen we van verschillende migrainepatiënten of mensen met spanningshoofdpijn dat bepaalde weersomstandigheden hoofdpijn kunnen uitlokken.”

Verder onderzoek moet uitwijzen of onweer daadwerkelijk kan zorgen voor hoofdpijn. Wel is bekend dat je hoofdpijn kunt krijgen van luchtdrukverschillen door hoogte. Zo kunnen gezonde astronauten hoofdpijn krijgen wanneer ze de ruimte in worden geschoten en kan ook het beklimmen van een berg voor hoofdpijn zorgen.

Bron | Gezondheidsnet, Holistik, RTL Nieuws

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden