null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is het effect van alcohol op je dromen

Je valt met een paar wijntjes op voor je gevoel misschien als een blok in slaap, maar echt een goed idee is het niet. Dat je sneller naar dromenland bent vertrokken, betekent namelijk niet dat je ook beter slaapt. Sterker nog: je slaap is met een slok op minder diep en onrustig, waardoor het nadelig is voor de kwaliteit van je nachtrust. En dat is nog niet alles: alcohol heeft namelijk ook effect op je dromen. We leggen het je uit. 

Opmerkelijk: niet alleen de avond dat je gedronken hebt, maar vooral in de nacht daarna kun je het effect in je dromen merken.

Met een borrel op naar bed

Het lijkt misschien een goed idee om voor het slapengaan nog een slaapmutsje te drinken om sneller in slaap te vallen, maar voor je slaapkwaliteit werkt dit dus nadelig. Psychiater Alex Dimitriu legt aan Well+Good uit dat er drie soorten slaap zijn: diepe slaap, REM-slaap en lichte slaap. Vooral je REM-slaap is belangrijk, omdat je spieren hierin volledig ontspannen en je alle informatie en emoties van de dag verwerkt. Je hebt deze slaap dus nodig om weer op te laden en uitgerust wakker te worden. Door alcohol te drinken vertraag je het begin van je REM-slaap en verminder je de lengte van deze slaapfase. Daarnaast is je REM-slaap ook de fase waarin je de meeste dromen hebt en ook daar heeft alcohol effect op.

Het effect van alcohol op je dromen

Doordat je minder REM-slaap hebt als je alcohol hebt gedronken, is het eerste effect dat je kunt merken dat je minder dromen hebt dan normaal. Dat betekent niet dat je helemaal niet droomt, want je komt nog wel deels in je REM-slaap en daarnaast kun je ook in de lichte slaap nog dromen. Die dromen zijn volgens Dimitriu alleen minder sterk, dan wat er tijdens de REM-slaap gebeurt.

De dromen in je lichte slaapfase zijn vaak minder gecompliceerd en kunnen meer verband houden met wat zich overdag heeft voorgedaan. Daarnaast slaap je dus minder diep, waardoor een geluid of iets dat er in je slaapkamer gebeurt in je slaap kan terugkomen.

Dromen de dag daarna

Opmerkelijk genoeg heeft alcohol niet alleen effect op je dromen in de nacht dat je met een borrel op naar bed gaat, maar kun je hier vooral de dag daarna veel van merken. Dat komt omdat je lichaam de tijd die je de nacht ervoor bent kwijtgeraakt aan REM-slaap wil proberen in te halen. Hierdoor kun je juist de dag na dat je hebt gedronken hele levendige dromen hebben. Dimitriu legt uit dat hoe meer tijd je in je REM-slaap doorbrengt, hoe meer tijd je hersenen hebben om allerlei ingewikkelde verhaallijnen en details met elkaar te verbinden. Dat is dus een groot contrast met de oppervlakkerige en ongecompliceerdere dromen van de avond ervoor, die je vooral in je lichte slaap hebt doorgebracht.

Lees ook: Waarom praten we in onze slaap? De slaapexpert geeft antwoord

Dromen herinneren

Als laatste kan volgens neuroloog Timothy Young alcohol ook een effect hebben op hoe goed je je dromen kunt herinneren. Dat komt omdat je met een drankje op meer in je lichte slaap zit, waardoor je sneller wakker wordt. In de meeste gevallen herinner je je bij het opstaan alleen nog de laatste droom die je hebt gehad, maar als je ’s nachts midden in een droom wakker wordt, is de kans groter dat je ‘m de volgende dag nog herinnert.

Bron | Well+Good, Trimbos instituut

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden