null Beeld

Dit is het beste tijdstip om te douchen als je thuiswerkt

Dat thuiswerken, dat zit er voorlopig nog wel even in. Merk je nou ook dat thuis je concentratie sneller wegzakt of je eerder last krijgt van een dipje? Dan zou je doucheroutine wel eens de oplossing kunnen bieden. Het tijdstip waaróp je onder de douche springt maakt namelijk veel verschil.

Voordeel van thuiswerken: je kunt op ieder gewenst moment een douche nemen.

Het beste tijdstip om te douchen tijdens het thuiswerken

Je kent het vast wel, je begint je dag vol goede moed met een productief to-do lijstje. Maar zo rond de lunch begint je concentratie steeds verder weg te zakken, kun je je telefoon nog maar moeilijk wegleggen en krijg je die creatieve ideeën er even niet meer uit. In plaats van te blijven turen naar je scherm kun je er gebruik van maken dat je tegenwoordig een stuk meer thuis moet werken. Namelijk: spring eens onder de douche. Tijdens het douchen kom je vaak even helemaal tot rust, spoel je de werkstress van je af en komen vaak de beste ideeën in je op. Het beste tijdstip om te douchen is daarmee dus ongeveer op het midden van de dag. Daarna kun je weer fris en fruitig verder.

Promovendus Ron Friedman legt aan Well + Good uit dat een douche in de middag je meer doet openstaan om te dagdromen en je creatiever maakt, omdat je even niet vastgeplakt zit aan een computerscherm of ander apparaat.

Weinig concentratie door thuiswerken

Volgens cognitief neurowetenschapper Nan Wise is het niet gek dat je sinds het thuiswerken meer moeite hebt om je te concentreren. Volgens Wise komt dit doordat je hersenen minder informatie tot zich kunnen nemen, omdat je gewoontes veranderen. Wanneer je bepaalde gewoontes of vastigheid hebt, bijvoorbeeld je klaar maken en aankleden voor werk, de reis naar kantoor en de collega’s om je heen, went je brein hieraan en werk je op een soort automatische piloot. Wanneer dit soort gewoontes door het thuiswerken wegvallen moet je dus meer moeite doen om je hersenen in die werkstand te krijgen.

Lees ook: Steeds meer fysieke en mentale klachten door thuiswerken: zó voorkom je ze

Andere afleiding

Het beste tijdstip om te douchen is tijdens het thuiswerken dus ongeveer rond de middag. Maar mocht het je nou toch tegenstaan om onder werktijd even onder de douche te springen en wil je wel dat geblokkeerde gevoel voorkomen, zorg dan dat je andere afleiding hebt om even uit de werkmodus te komen. Denk bijvoorbeeld aan wat simpele rek- en strekoefeningen, een korte wandeling of een tekening maken. Hierdoor geef je je hersenen even de tijd om niet na te denken en te ontspannen en kun je je volgens neuroloog David Perlmutter daarna weer beter concentreren. En die nieuwe ideeën? Die zouden dan ook weer tot je komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well + Good

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden