null Beeld

Dit is dus waarom we zo graag naar realityprogramma’s kijken op televisie

Het drama van Married at First Sight, de opbloeiende liefdes in Boer zoekt Vrouw... we krijgen geen genoeg van realityprogramma's. Maar waarom kijken we eigenlijk zo graag naar dat soort shows?

Mediapsycholoog en beïnvloedingsexpert Mischa Coster vertelt aan Cosmopolitan hoe dat precies zit.

Realityprogramma's

Volgens Coster kijken we meestal tv om even lekker te ontspannen, om even achterover te leunen en afgeleid te worden. We willen niet altijd per se iets nieuws leren, iets heel interessants zien als we na een lange (werk)dag op de bank ploffen en de televisie aanzetten. Waarom hebben realityprogramma’s dan zo’n slechte naam als we ze wel graag kijken om te ontspannen? Dat het geen fantastische kwaliteitsbeelden zijn zoals de natuurdocumentaires van David Attenborough weten we wel. En ook de verhaallijn is meestal niet zo intrigerend, maar wordt het alleen daarom een guilty pleasure genoemd?

Guilty Pleasure

Volgens Coster komt dat vooral door experts die in media of op social media hun mening geven over een programma. Als zij iets goed noemen, of juist heel slecht, volgt er daarna vaak versterking van die mening. “Je krijgt een selffulfilling prophecy. Hoe meer mensen ernaar kijken en erover zeggen dat het goed is, hoe minder mensen hier iets tegenin durven te brengen. Door de sociale druk”, zegt hij tegen Cosmopolitan. Dus ook als we het wel leuk vinden, zullen we nog moeite hebben met toegeven dat we het fantastisch vinden.

Lees ook: Dit is waarom we zo graag naar kookprogramma’s kijken

Emoties

We zijn vooral zo gek op realityprogramma's omdat het veel emoties oproept, zegt Coster. We willen series zien waarbij we spanning en sensatie voelen, maar ook wat plaatsvervangende schaamte. Dingen die we in ons dagelijks leven weg van de televisie misschien niet altijd voelen. Dat is volgens de mediapsycholoog heel normaal, maar toch kunnen we ons daar soms een beetje voor schamen. We hebben het idee dat we iets móeten kijken waar we iets van leren, zoals een documentaire of nieuwsuitzending. Volgens Coster heerst er zelfs een soort taboe op realitytelevisie: “Alsof je geen emoties mag hebben, of andermans verdriet niet vermakelijk mag vinden."

Inlevingsvermogen

We willen ons inlevingsvermogen gebruiken, en daarom kijken we zo graag naar die series. Als je ziet dat iemand met tegenzin in het huwelijksbootje stapt in Married at First Sight, probeer je te voelen wat die persoon zou voelen. Volgens Coster is dat heel belangrijk voor mensen. “Van die emotionele opwinding krijgen we het gevoel dat we leven.” Dus waarom zouden we ons nog schamen als we graag naar een realityprogramma willen kijken?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan, Hello Giggles

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden