Tv-quiz De Slimste Mens (KRO-NCRV), met presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem. ANP KIPPA SANDER KONING Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Dit is de winnaar van De Slimste Mens 2022

Wie dagelijks met Philip Freriks en Maarten van Rossem mee-quizt heeft vrijdagavond het slotstuk van het twintigste seizoen van De Slimste Mens kunnen bekijken: de finale tussen Opsporing Verzocht-presentatrice Anniko van Santen, cabaretier Jasper van Kuijk en diens collega Erik van Muiswinkel. Wie ging er naar huis met de winst?

Jasper van Kuijk trok in een bloedstollend finalespel, waar ruim twee miljoen mensen naar keken, met publiekslieveling Anniko aan het langste eind. Hij mag zich een jaar lang De Slimste Mens van Nederland noemen. Vorige week had hij al de twijfelachtige eer om als eerste Slimste-deelnemer mee te doen vanuit een aparte ruimte vanwege een coronabesmetting bij hem thuis, nu versloeg hij in de finale presentatrice Anniko van Santen en acteur Erik van Muiswinkel.

Eerdere winnaars

Van Kuijk is niet de eerste cabaretier die De Slimste wint. Eerder al kregen Owen Schumacher, Pieter Derks, Arjen Lubach en Lisa Loeb de bokaal uitgereikt.

Lisa Loeb vertelde eind 2021 in Margriet over haar deelname en winst. “De eerste aflevering was spannend, met al die camera’s. Vrees voor een black-out had ik niet, als cabaretier ben ik gewend om onder druk te presteren. Wel was ik bang dat ik vragen zou krijgen waar ik echt geen antwoord op wist. Maar het ging goed en toen ik uiteindelijk de finale bereikte, stond ik flink voor op mijn tegenstander. Toen ik won kwam er confetti uit de lucht en kreeg ik van Rob Kemps, de vorige winnaar, de prijs overhandigd. Daarna moest ik mijn winst nog twee maanden geheimhouden, tot het hele seizoen op tv was uitgezonden. Na de finale kende iedereen mij ineens. Ik dacht: ach, hopelijk verkoop ik een paar extra kaartjes voor mijn voorstelling Extase. Maar ik had de kracht van het medium televisie onderschat, want na mijn deelname werd ik benaderd om een boek te schrijven en om elke vrijdag bij de talkshow Khalid & Sophie mijn column voor te dragen.”

Enith OostlanderANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden