Margriet logo
Niet ideaal: dit is de weersverwachting voor oud en nieuw Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de weersverwachting voor oud en nieuw

De weersverwachting voor oudejaarsdag is niet ideaal voor vuurwerkliefhebbers. Het wordt niet koud, maar de hevige wind en regen zorgen ervoor dat het afsteken van vuurwerk gevaarlijk wordt. Als de verwachtingen van Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp uitkomen, wordt het zaterdag 15 graden in De Bilt en zelfs 18 graden in het zuiden van het land.

“Met zulke temperaturen denk je misschien aan de lente, maar dat is beslist niet het geval,” vertelt Middendorp. “Het gaat waaien, regenen en van de zon hoeven we niets te verwachten. Oudejaarsdag doet qua weerbeeld meer denken aan de herfst.”

Warmterecord

De kans is groot dat er op oudejaarsdag weer een temperatuurrecord wordt verbroken. Het warmterecord voor december staat nu op 17,8 graden en werd genoteerd in het Limburgse Buchten op 4 december 1953. “We komen in elk geval in de buurt van die temperatuur,” zegt Middendorp. Ook een nationaal decemberrecord is haalbaar volgens Middendorp. Daarvoor moet het in De Bilt warmer worden dan 15,3 graden. “Misschien wordt het wel de warmste decemberdag ooit gemeten.”

Oudejaarsdag

Doordat er veel regen en harde wind wordt voorspeld zijn de weersomstandigheden op oudejaarsdag niet ideaal voor iedereen die vuurwerk wil afsteken. “Het enige voordeel is dat het niet koud wordt. Rond middernacht komen we uit op gemiddeld 13 graden. Op de Waddeneilanden wordt het het koudst met 10 graden tot 15 graden in Limburg. Handschoenen en een sjaal zal je niet nodig hebben.”

Warmte uit het zuiden

Dat het zo warm wordt in Nederland komt door zachte lucht die vanuit het zuiden ons land binnenkomt. Daardoor is het niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen uitzonderlijk warm. In Zuid-Duitsland kan het zelfs 20 graden worden op oudejaarsdag. “De winter is momenteel ver te zoeken”, zegt Middendorp. “Ook de hellingen in veel wintersportgebieden zijn nog groen. Er valt maar weinig te skiën, hooguit in de hooggelegen gletsjers.”

Zonnerecord

Naast meerdere warmterecords door het gehele jaar is ook het zonnerecord in november 2022 verbroken. Het oude record stond op 2044,9 zonuren in één jaar. “Ik denk dat we in 2022 in De Bilt uitkomen op ongeveer 2210 zonuren. Ruim 165 uur erbij is écht heel veel”, vertelt Middendorp.

Volgens Middendorp is dat record, door de klimaatverandering, dubbelop. “Meer zonuren betekent automatisch meer warmte, maar de lucht wordt ook schoner door de maatregelen tegen klimaatverandering. De bewolking wordt daardoor minder dik, wat ervoor zorgt dat er meer zonnestralen op het aardoppervlak terechtkomen.”

Bron | RTL Nieuws

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden