Margriet logo
Dit is de weersverwachting voor de lente Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit is de weersverwachting voor de lente

De zon heeft zich pas een paar keer laten zien, maar we verlangen naar meer. Gaan we in de lente meer van de zon zien, of wordt het een lange, kille periode? Dit is de weersverwachting voor de komende drie maanden.

Aan het begin van de maand maart is het normaal gesproken gemiddeld 7-9 graden. Aan het eind van de maand stijgt het kwik tot 10-12 graden. April begint met temperaturen tussen de 11-13 graden en zal eindigen met 14-17 graden. De temperatuur stijgt eind mei tot 17-21 graden. De hoogste temperaturen zijn daarbij voor het zuidoosten en de laagste voor de kustgebieden. Dit komt doordat de wind vaak vanaf de Noordzee waait, die nog koud is van de winter.

Wisselende temperaturen

De temperaturen kunnen in de lente erg wisselen, zelfs wekelijks. In maart zal de gemiddelde maximumtemperatuur oplopen tot elf graden en kunnen we rekenen op een minimumtemperatuur van twee graden. Het zal geleidelijk aan warmer worden en in maart zullen we gemiddeld vijf uur per dag van zonneschijn kunnen genieten. Zodra de wind uit het noorden komt, zullen de dagen kouder zijn, maar als de wind draait uit het zuiden, zal dit een aangename temperatuur met zich meebrengen.

In april zal de gemiddelde temperatuur per dag 15 graden zijn en zouden er 13 lentedagen in het verschiet staan. De gemiddelde minimumtemperatuur zal zakken tot 5 graden. Mei wordt warmer en dan kan Nederland rekenen op een gemiddelde temperatuur van 18 graden. In die maand zullen er 11 warme dagen met een temperatuur boven de 20 graden zijn en 4 zomerse dagen met temperaturen boven de 25 graden.

De invloed van La Niña

Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld. La Niña is de tegenhanger van El Niño. Bij een El Niño warmt de temperatuur van zeewater in de Stille Oceaan juist op. Afgelopen winter hebben we te maken gehad met een zogenoemde La Niña winter, waardoor de kans op een natte lente kleiner is. Toch is het niet vanzelfsprekend, want ondanks de La Niña winter van 2021, werd deze opgevolgd door een natte lente. Er zit niets anders op dan duimen en hopen op lekker weer.

Bron: KNMI & Weeronline

Julie Van der EerdenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden