null Beeld

Dit is de reden waarom je parfum van kleur kan veranderen

Heb je weleens naar een parfumflesje gegrepen om vervolgens te constateren dat de kleur ineens heel anders is? Je zou misschien denken dat dat betekent dat je parfum z’n beste tijd heeft gehad, maar niets is minder waar. De verandering in kleur heeft namelijk een heel andere reden…

Parfum wordt vaak vergeleken met goede wijn, wat betekent dat hij met de tijd mee evolueert.

Simpele verklaring

Maar waarom zie je dat dan terug in de kleur? Bee Shapiro, werkzaam bij parfumontwikkelaar Ellis Brooklyn, heeft daar een simpele verklaring voor: “De natuurlijke ingrediënten in geuren zijn instabiel, wat betekent dat de inhoud van je flesje er na verloop van tijd anders uit kan gaan zien,” aldus Bee.

Temperatuur en zon

Maar dat is niet alles. Volgens Baptiste Bouygues, medeoprichter van de natuurlijke parfumlijn Ormaie Paris, kunnen de ingrediënten in parfum ook lichter of donkerder worden wanneer ze zijn blootgesteld aan zonlicht of verschillende temperaturen. “Dat gebeurt meestal pas na enkele maanden. Wanneer je met natuurlijke ingrediënten werkt, is dat heel normaal,” aldus Baptiste.

Houdbaarheid

Maar hoe lang blijft je parfum nu eigenlijk goed? Volgens Jan Ahlgren, oprichter van Vilhelm Parfumerie in New York, heeft een parfum eigenlijk geen specifieke houdbaarheidsdatum. “Als je je flesje op de juiste manier bewaart en uit de buurt van zonlicht houdt, kan parfum net als wijn zijn: dan wordt hij beter met de jaren. Dan kan hij na vijf jaar net op zijn best zijn,” aldus Jan. Wel adviseert hij om je flesjes altijd in een donkere en afgesloten kast of lade te bewaren.

In de koelkast

Parfumexpert Chandler Burr gaat nog een stapje verder: “Ik bewaar mijn beste geurtjes in de koelkast, zodat ze langer meegaan. Licht, warmte en veranderingen in temperatuur en zuurstof kunnen de samenstelling van parfum veranderen. Een koelkast is dan een veilige en stabiele plek voor je flesjes.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mind Body Green

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden