Grijze haren plukken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is de reden waarom je geen grijze haren moet plukken

Elke keer dat je een grijze haar uittrekt, zullen er nog meer voor in de plaats komen. We hebben allemaal dat gerucht wel eens gehoord, maar is het waar? Het blijkt dat het plukken van die grijze haren geen goed idee is, maar niet omdat je er meer van zult krijgen.

We leggen je uit om welke reden het wel gaat.

Haarverlies

Naarmate we ouder worden, komen de grijze haren ook steeds vaker tevoorschijn. Je kunt je nieuwe look omarmen of het nog even uitstellen door de grijze haren eruit te plukken. Toch is deze haren er tussenuit vissen toch niet zo’n goed idee volgens experts. Alleen het feit dat wanneer je een grijze haar eruit trekt er meer voor in de plek komen, klopt volgens stijldirecteur, van een haarverzorgingsmerk, Mirza Batanovic niet. “Ik wou dat dit waar was, want dan konden we mensen met haarverlies zo gemakkelijk helpen,” vertelt ze.

“Maar één haar plukken zorgt er niet voor dat er meer groeien, en het is een idee dat geen wetenschappelijke basis heeft. Het is normaal om tot 159 haren per dag te verliezen, maar in feite zijn ze op geen enkele manier verbonden, dus als je er een trekt, wordt er niet meer uit de hoofdhuid geduwd.”

Haarzakjes traumatiseren

Maar wat gebeurt er dan wel als je een grijze haar uit je hoofdhuid trekt? Volgens haarstylist Michael Van Clarke zal het geplukte haar waarvan je de levensduur hebt verkort, rusten en na ongeveer drie maanden aan de volgende groeicyclus beginnen. “Bij elke cyclus na ongeveer 20 jaar groeit het haar een beetje dunner terug en blijft het iets korter hangen. De cycli op je hoofd zijn gemiddeld vijf jaar en er zijn een beperkt aantal groeicycli,” legt hij uit.

Naast het verkorten van een van die cycli, kun je ook echte schade aanrichten die moeilijk te corrigeren is. “Door het haar te plukken, kun je de haarzakjes traumatiseren, wat kan leiden tot infectie of zelfs kale plekken,” waarschuwt styliste Jennifer Korab. “Misschien doe je meer kwaad dan goed.”

Pigmentkorrels nemen af

Grijs haar is een onvermijdelijk onderdeel van veroudering, dus je zult ze meer zien naarmate de tijd vordert. Stylist Helen Reavey legt uit dat melanine het pigment is dat kleur geeft aan het haar en de huid. “Het aantal pigmentkorrels begint van nature af te nemen naarmate een persoon ouder wordt, meestal tussen de 28 en 40 jaar. De reden hiervoor is dat de melanocyten, de cellen die melanine produceren, beginnen te vertragen en minder produceren.”

Volgens de stylist is het haar ook eigenlijk niet grijs, maar doorschijnend. “De ‘grijze’ toon komt eigenlijk neer op het percentage natuurlijke haarkleur dat overblijft en daartussen wordt gemengd, waardoor veel verschillende tinten ontstaan,” vertelt ze.

Hoe dan ook grijze haren

Dus er komen niet meer haren, omdat je er een hebt geplukt. Ze verschijnen, omdat de tijd verstrijkt. “Ik geloof niet dat wraak in de natuur is ingebouwd,” legt Van Clarke uit. “Maar er komt hoe dan ook meer grijs aan, want dit is het traject van het leven. Als je van plukken een gewoonte maakt als minder dan één procent van het hoofd grijs is, heb je over een paar jaar minder haar om mee te werken, als tien procent van de haren grijs is”, aldus Van Clarke.

Bron | Huffpost

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden