Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is de reden dat veel mensen nagelbijten

nagelbijten.jpg

Maar liefst twintig tot dertig procent van de volwassenen wereldwijd bijt op regelmatige basis op z’n nagels. Nagelbijten is een gewoonte die bij de meeste mensen ontstaat wanneer ze tussen de drie en tien jaar oud zijn.

Eens een nagelbijter, altijd een nagelbijter? In sommige gevallen wel. In Nederland blijft tien tot vijftien procent van de mensen heel hun leven aan hun nagels knabbelen. Ooit afgevraagd waar die gekke gewoonte vandaan komt?

Eeuwenoude gewoonte

Zoals veel van onze gewoonten, is nagelbijten evolutionair te verklaren. Want ver voordat de eerste manicures, pedicures en beautysalons uit de grond werden gestampt, had de mens al de behoefte om lange nagels weg te werken. Nagelbijten is daar het onrechtstreekse gevolg van. Mensen die al korte nagels hebben, bijten volgens onderzoekers om andere reden op hun nagels. Ze gebruiken dat gedrag als een manier om een aangeboren mentale beloning te ervaren die onze hersenen associëren met persoonlijke verzorging.

De grootste bijters

Onderzoekers van de universiteit van Montréal onderzochten dwangmatige gewoontes geconcentreerd op het lichaam. Uit het onderzoek bleek, dat nagelbijten veel vaker voorkomt bij mensen met een perfectionistische instelling. “Als mensen perfectionistisch ingesteld zijn, raken ze snel verveeld en gefrustreerd en leggen ze de lat hoger voor zichzelf,” zegt Kieran O’Connor, onderzoeker aan het University Institute of Mental Health in Montreal. “Ze plannen te veel, en als ze het niet allemaal kunnen doen, hebben ze een gevoel van mislukking.”

Niet alleen bij stress

Nagelbijten wordt voornamelijk geassocieerd met stress. Iemand die heel zenuwachtig is, bijt nagels. Toch? Volgens O’Connor is het niet zo dat er een bepaalde stemming geassocieerd kan worden met nagelbijten. “Zo eenvoudig is het niet, we doen het ook als we ons vervelen of alleen zijn. Hetzelfde gebeurt wanneer nagelbijters zich overweldigd voelen door een stressvolle situatie, of wanneer ze nadenken over een actie in het verleden waarover ze zich schamen. Nagelbijten wordt in meerdere situaties gebruikt als een soort van stemmingsregelaar, een hulpmiddel dat zorgt voor afleiding en tijdelijke verlichting van een naar gevoel.”

Bron| GGD, AlphaGalileo, HeartSystems
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Ook interessant