null Beeld

Dit is de reden dat je nooit je voet te lang op de koppeling moet houden

Laat jij je voet stiekem net iets te lang op de koppeling staan? Dat lijkt misschien onschuldig, toch is het voor de levensduur van je auto niet aan te raden.

Je koppeling vervangen is een dure grap. Wees daarom de slijtage voor.

Voet te lang op de koppeling

Vooral weggebruikers die nog niet heel lang een rijbewijs hebben, of wat onzeker zijn over hun rijstijl blijken vaker hun voet te lang op de koppeling te houden. Vaak is dit uit een soort zekerheid voor wanneer je de verkeerde versnelling hebt gekozen. Maar dat licht aantrappen van je koppelingspedaal zorgt ervoor dat je koppeling een stuk sneller slijt. Zonde van de levensduur. Probeer dus echt om de koppeling alleen kort in te trappen wanneer het nodig is.

Voor het stoplicht

Voor de zekerheid je voet op de koppeling, dat is dus af te raden. Maar veel automobilisten kiezen er ook voor om bij een rood stoplicht de koppeling alvast half op te laten komen, om te voorkomen dat de auto wegrolt. Ook dit kun je beter niet meer doen. Want ook dit trucje zorgt voor een snellere slijtage van je koppeling. Voortaan kun je je auto voor het rode stoplicht beter in z’n vrij zetten en eventueel de handrem gebruiken om te voorkomen dat de auto wegrolt.

Lees ook: Waarom je nooit je hand op de versnellingspook moet leggen tijdens het rijden

Slijtage bij parkeren

En zelfs tijdens het parkeren kan de koppeling slijten als je je voet er te lang ophoudt. Probeer ook hier de handrem te gebruiken, in plaats van de auto in de eerste versnelling te zetten tijdens het inparkeren. Anders verkort je ook hiermee de levensduur van de koppeling.

Koppeling versleten

Bij moderne auto’s gaan de koppelingsplaten ongeveer 200.000 tot 300.000 kilometer mee voordat ze aan vervanging toe zijn. Wel hangt dat natuurlijk af van hoeveel je de auto belast. Rij je vaak met een volgeladen wagen of met bijvoorbeeld een aanhanger, dan kan de koppeling al eerder slijten. Helaas is er geen lampje of metertje dat meldt wanneer de koppeling aan vervanging toe is, maar je kunt dit bijvoorbeeld merken doordat de motor toeren maakt, zonder dat de auto in de versnelling versnelt of bij een zwaar koppelingspedaal. Helaas is het best een dure reparatie, dus probeer voortaan slijtage voor te zijn en je voet niet langer dan noodzakelijk op de koppeling te houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 23 ligt in de winkel! Met als extra een spannende zomerthriller om te lezen in de zon. Maar ook: zomer-beautytips van BN'ers, schoenentrends voor het komende seizoen, de lekkerste aardbeienrecepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden