Jack Russell Terrier dog at park searching something Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dit is de reden dat honden poep eten

Poep eten: bij het idee alleen al krijg je de rillingen over je lijf. Honden lijken er minder moeite mee te hebben. Nadieh Cuijten, gediplomeerd gedragstherapeute voor honden vertelt wat dit gedrag van je viervoeter betekent.

Zelfs de meest nette, opgevoede honden kunnen het doen. De correcte term voor poep eten is coprofagie. Voor nons een vreemde gewaarwording, maar voor honden wat minder vreemd. Net zoals mensen elkaar (gelukkig) iet begroeten door aan elkaars billen te snuffelen, zijn er meer dingen die in de wereld van je hond heel anders gaan. Poep eten kan dus zoiets zijn en dit is de reden waarom ze dat doen.

Smakelijk hapje

Sommige honden vinden het gewoon lekker. Ja, je leest het goed. Brrr. Wellicht is het voor sommige honden net zo’n delicatesse als dat voor mensen is die graag slakken eten.

Oneetbaar

Pica. Dit is de term die men geeft aan het opeten van oneetbare dingen. Stress kan hier een oorzaak van zijn. Meestal eet je hond dan nog meer gekke dingen die niet voor consumptie geschikt zijn, zoals plastic voorwerpen. Ook kunnen honden poep eten uit verveling.

Medische oorzaak

Pijn en ongemak kunnen redenen zijn dat je hond poep eet. Dit past dan ook weer in het rijtje stress. Honden met buikklachten kunnen bijvoorbeeld ook poep eten.

Bacteriën in de darmen

Het kan zijn dat je hond bepaalde bacteriën of mineralen mist en het daarom uit andere drollen haalt. Honden kiezen dan vaak specifieke drollen uit en eten ze niet allemaal klakkeloos op. Voeding kan hier een rol bij spelen.

Aangeleerd gedrag

Je hond kan het vanuit het nest geleerd hebben en kopiëren van de moeder. Het is heel normaal voor de moederhond om haar pups schoon te likken. Ze ontdekken de wereld met hun bek, net als wij onze handen gebruiken. Ze kunnen dan simpelweg nieuwsgierig zijn naar de smaak of structuur. Dit zie je vaker bij opgroeiende honden, die zijn nog zo lekker nieuwsgierig naar alles.Nou ja, lekker. Het is maar wat je lekker noemt.

Honger

Honden zijn overlevers en kunnen drollen eten als ze honger hebben. Ik zie het vaker bij mensen die hun pups en jonge honden te weinig eten geven uit angst dat ze te dik worden. Deze honden kunnen dan naarstig op zoek gaan naar een hapje om hun trek te stillen. Houd in dit geval eens bij wanneer je hond dit doet en kijk of je de link naar honger kan leggen.

Wat kun je nog meer doen

Als je hond drollen eet kun je het beste eerst naar de dierenarts gaan om medische reden uit te sluiten, dit is heel belangrijk. Is je hond gezond? Dan kan het slim zijn om samen met een gedragstherapeut te kijken waar het gedrag vandaan komt en samen een plan van aanpak te maken. In de tussentijd kan het handig zijn om je hond aan de lijn te houden, zodat je het poep eten voor kan zijn. Een muilkorftraining kan ook heel fijn zijn, zodat je hond geen drollen kan eten en de cue; leave it, aanleren. Je leert je hond dan om dingen die op de grond liggen niet te eten.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten, Van hakjes tot Poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden