Margriet logo
Vrouw met gehoorapparaat en bril Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de reden dat een gehoorapparaat wél in de basisverzekering valt, maar een bril en lenzen niet

Veel inwoners in Nederland zijn slechtziend en maken gebruik van verschillende hulpmiddelen, zoals een (lees-)bril of contactlenzen. Deze kunnen erg kostbaar zijn. Naast slechtzienden zijn er 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Hiervan maken ongeveer een half miljoen mensen gebruik van een hoortoestel. Dit gehoorapparaat valt onder de basisverzekering, waardoor veel kosten komen te vervallen. Hoe kan het dat dit niet het geval is bij een bril of contactlenzen?

Lees hieronder wat de reden is dat een gehoorapparaat wél onder de basisverzekering valt, maar een bril en lenzen niet.

Het verschil

Michiel Geldof, de woordvoerder van Zorginstituut Nederland, vertelt tegen Radar dat deze kwestie vóór 2006 al speelde, in de tijd van de ziekenfondsverzekering. “In de politiek is destijds besloten dat als iets heel veel voorkomt, het niet verzekerd hoeft te zijn. Dan moet het gewoon voor eigen rekening komen.” Geldof legt uit dat de verzekering bedoeld is voor ernstige aandoeningen. Hier valt slechtziendheid niet onder, omdat het geen uitzondering meer is. Dit soort aandoeningen komen zo veel voor dat de kosten voor eigen rekening zijn.

Gehoorapparaat

Volgens Hoorwijzer zijn er van de ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland, een half miljoen mensen die een gehoorapparaat gebruiken. Hoewel deze groep kleiner is dan de Nederlanders die een bril of contactlenzen dragen, blijft het erg hoog. Momenteel is het nog steeds zo dat de basisverzekering gehoorapparaten blijft vergoeden. Geldof: “Gehoorapparaten worden nu nog altijd gezien als een aandoening of ziekte die wat zeldzamer is dan slechtziendheid.”

Bril en lenzen

De vraag is nu: hoe groot is de kans dat brillen en contactlenzen onder de basisverzekering gaan vallen? Geldof beantwoordt deze vraag resoluut: “Absoluut niet. Niet dat ik het niet wil hoor, maar ik zie het niet gebeuren.”

Verzekering

Om de kosten van een bril op sterkte of maandelijkse contactlenzen toch binnen de perken te houden, deelt Radar een goede tip. Het heeft geen zin om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de kosten van een bril of lenzen. De Consumentenbond zegt dat de premie vaak hoger is dan wat je ervoor terugkrijgt. Het kan wél wat opleveren als je meer nodig hebt uit het verzekeringspakket van de aanvullende polis. Op de website van ZorgWijzer staat wat de premies van de verschillende verzekeraars zijn. Daarbij kun je de vergoedingen inzien die je terugkrijgt. De rekening van je bril en contactlenzen kun je zelf betalen, of kiezen voor een aanvullende zorgverzekering met vergoeding.

Bron | Radar, Hoorwijzer, Zorgwijzer

Anne-Lotte HermansGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden