Dit is de reden dat 5 mei niet altijd een vrije dag is Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de reden dat 5 mei niet altijd een vrije dag is

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag. Toch betekent het voor de meeste mensen geen vrije dag op 5 mei. Slechts eens in de vijf jaar wordt hier een uitzondering voor gemaakt en krijgen de meeste werknemers wel een dagje vrij. Dat gebeurt in de lustrumjaren, zoals in 2020, toen we 75 jaar bevrijding vierden. Maar waarom is dat eigenlijk? We leggen het je uit.

Als het aan sommige vakbonden ligt moet hier verandering in komen.

Geen vrije dag op 5 mei

Het klinkt logisch dat we op Bevrijdingsdag op 5 mei, waarop we de vrijheid van ons land vieren, een dagje vrij zouden moeten zijn. Toch is dit voor weinig mensen het geval, omdat een werkgever niet wettelijk verplicht is om feestdagen als betaalde vrije dagen te rekenen. Hierover maken vakbonden en werkgevers afspraken met elkaar. Of een officiële feestdag voor jou dus ook een vrije dag is, is afhankelijk van je CAO of arbeidsovereenkomst.

De redenering dat Bevrijdingsdag geen jaarlijkse vrije dag is, is dat er rond deze periode al veel vrije dagen zijn, zoals Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag en Koningsdag. Volgens de werkgeversorganisatie AWVN wordt het met nog een extra vrije dag erbij wel wat veel. Vakbond FNV vindt het wel meevallen hoeveel vrije dagen we in Nederland hebben, en is dus voor een jaarlijks vaste vrije dag op 5 mei.

Één keer in vijf jaar vrij

Dat de meeste mensen één keer in de vijf jaar wel vrij zijn op 5 mei, is voor het eerst vastgelegd in 1959. Jannes van der Velde van de AWVN legt aan NU.nl uit dat toen werd aangeraden aan vakbonden en werkgevers om één keer in vijf jaar wel een vrije dag te geven. Dit is in de lustrumjaren, zoals in 2020 toen we 75 jaar vrijheid vierden. De Stichting van de Arbeid heeft vorig jaar aan alle cao-partijen gevraagd om van 5 mei toch jaarlijks een vaste vrije dag te maken. Of dat zal gebeuren is aan de werkgevers en werknemers.

Sommige sectoren wel altijd vrij op 5 mei

Of bevrijdingsdag een vrije dag is, verschilt ook per sector. Sommige sectoren, zoals ambtenaren van de Rijksoverheid en leraren, hebben geluk en zijn wel ieder jaar vrij op 5 mei. Veruit de meeste mensen zijn dus eens in de vijf jaar vrij, maar sommige werkenden hebben nooit een vrije dag op Bevrijdingsdag. Het gaat dan om mensen met werk dat door moet gaan. Vaak is dit in het belang van het bedrijf of de maatschappij, maar sommige bedrijven hanteren ook het argument dat hierboven al genoemd werd: er zijn al genoeg feestdagen in het voorjaar.

Wisselen van feestdagen

Vanuit de private sector klinkt een tegengeluid. Daar wordt door sommige werkgevers geopperd om vaste vrije dagen helemaal uit cao’s te halen. Volgens de AWVN zijn sommige werknemers hier ook voorstander van. Zo zouden zij hun vrije dagen meer zelf kunnen uitkiezen. Bijvoorbeeld door christelijke feestdagen te ruilen voor belangrijke dagen en vieringen binnen een ander geloof. Bij sommige bedrijven is deze mogelijkheid er al.

Bron | NU.nl, AD

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden