Welke stad is het gezondst? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de gezondste stad van Nederland (en deze is het minst gezond)

Amsterdammers zingen over tulpen uit Amsterdam en Limburgers prijzen Maastricht. Misschien voel je ook een bepaalde trots als je stad ter sprake komt. Toch is de ene stad ‘gezonder’ dan de ander. Déze stad steekt er qua gezondheid met kop en schouders bovenuit.

Is jouw stad aan het vergroenen?

Gezondste stad van Nederland

In Nederland werden 25 steden beoordeeld op hun gezondheid. Dat werd gedaan door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Om dit te beoordelen, werd onder andere gekeken naar de groenvoorzieningen, fietsvriendelijkheid en plannen om hittestress tegen te gaan. Groningen blijkt dit jaar de gezondste stad van Nederland te zijn. Twee jaar geleden stond deze stad ook al bovenaan de lijst. Rotterdam scoort wat minder goed als het gaat om groene steden waar je gemakkelijk kunt fietsen en waar een goed plan is tegen hittestress: deze stad staat onderaan de lijst van de 25 beoordeelde Nederlandse steden.

Arcadis maakt deze ranglijst omdat het er volgens de onderzoekers voor zorgt dat een discussie wordt gestart. “Zodat we met elkaar duidelijk krijgen wat we belangrijk vinden in een stad en hoe we daarin kunnen investeren,” zeggen landschapsarchitect Peter Westerink en sectorleider Eke Schins-Derksen.

Waarom is Groningen de gezondste stad van Nederland?

Volgens onderzoekers van Arcadis is Groningen de gezondste stad van Nederland, maar waarom? Onderzoekers hebben hiervoor naar verschillende factoren gekeken. In Groningen krijgt bijvoorbeeld de fiets op veel plekken voorrang op auto’s. In Rotterdam is dat niet het geval. Wel is daar het openbaar vervoer erg goed geregeld, maar op het gebied van vergroening wint de stad geen medaille.

Hieronder kun je zien op welke positie elke stad geëindigd is:

Gezonde Stad Index Beeld Arcadis
Beeld Arcadis

Vergroenen versus huizen bouwen

Volgens het onderzoek doen alle Nederlandse steden het nu een stuk beter dan een aantal jaar geleden. Met name de woonplaatsen buiten de Randstad zijn goed bezig. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht boekten minder vooruitgang dan andere grote steden.

De onderzoekers melden dat steden in Nederland voor een grote uitdaging staan: aan de ene kant moeten ze vergroenen, maar het is tegelijkertijd ook de bedoeling dat er meer woningen komen. Ook moeten er door de klimaatverandering maatregelen worden genomen tegen hittestress. De opwarming van de aarde is in steden vaak goed voelbaar, daarom is het plan: minder bakstenen en meer groen. Op hetzelfde moment zijn er veel nieuwe huizen nodig zijn in verband met de woningnood, dus beide wensen vervullen blijft een fikse uitdaging.

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden