null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de gevaarlijkste plek om je telefoon op te laden

Laad jij je telefoon vaak 's nachts op? Leg hem dan nooit op je bed. Dan kan hij namelijk oververhit raken, wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren.

Een tiener in het Britse Wales kreeg in november vorig jaar de schrik van haar leven. Reden: haar hele slaapkamer stond in lichterlaaie. De 15-jarige Caitlin Rae Durant had namelijk haar telefoon tijdens het laden op bed gelegd, waardoor de telefoon oververhit was geraakt en uiteindelijk in brand was gevlogen. Binnen een mum van tijd was haar hele kamer een vuurzee.

Zo zag Caitlins slaapkamer er uit vóór de brand:

Het meisje kwam gelukkig met de schrik vrij, maar haar gezin moest zes maanden ergens anders wonen omdat alles moest worden opgeknapt. De brandweer gaf de foto's vrij om andere mensen te waarschuwen. De boosdoener:

Veel USB-telefoonopladers brandgevaarlijk

Telefoonbrandjes worden veelal veroorzaakt door slechte opladers. Eerder dit jaar bleek dat de helft van de in Nederland verkochte USB-opladers voor mobiele telefoons niet aan de gestelde eisen voldoet. Tien van de ruim veertig geteste opladers hadden volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zelfs zulke ernstige gebreken, dat je er een elektrische schok van kunt krijgen. Ook kunnen ze in de brand vliegen. Dit geldt vooral voor goedkopere opladers en voor telefoonopladers uit China.

Op de site van de NVWA staat een lijst van de onderzochte opladers. Er is vooral gekeken naar USB-laders van het type 230V, waarvan de stekker rechtstreeks in een stopcontact wordt gestopt. Na het onderzoek is de verkoop van 24 opladers in Nederland per direct verboden.

Brand door een telefoonlader voorkomen

- Gebruik een oplader van dezelfde fabrikant als die van je telefoon.

- Blijf in de buurt als je je smartphone oplaadt.

- Haal de stekker uit het stopcontant en de oplader uit je apparaat voordat je naar bed of weggaat.

- Gebruik de oplader niet meer als hij te heet wordt.

- Laad je telefoon nooit op een zachte ondergrond zoals een matras, dekens of een andere brandbare ondergrond.

Bron | NOS, Metronieuws

Ook interessant

De smartphone is natuurlijk niet alleen kommer en kwel. Dit zijn 10 dingen die fijn zijn aan je mobiele telefoon

Drie superhandige functies die je bij het whatsappen gebruikt en die je nog niet kende

Krassen op je telefoon? Zo verwijder je ze!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden