null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de betekenis van elf veelvoorkomende gebeurtenissen tijdens het slapen

Praat jij in je slaap? Heb je wel eens een droom in een droom? Of blijft die droom dat je examen moet doen je al jaren achtervolgen? Je bent lang niet de enige. Hoewel we het elke nacht doen zijn er toch elf veelvoorkomende gebeurtenissen tijdens het slapen die eigenlijk best mysterieus zijn.

We vertellen je wat ze betekenen én wat je ertegen kunt doen.

Gebeurtenissen tijdens het slapen: slaapverlamming

Misschien heb je het weleens meegemaakt: je wordt ’s nachts wakker, maar je kunt je niet meer bewegen. Vaak heb je daarbij hallucinaties, bijvoorbeeld dat er iemand in je kamer staat. Vroeger dacht men dat dit kwaadaardigheid van boze geesten was, maar inmiddels is er een logischere verklaring voor.

Bij slaapverlamming zijn je hersenen wel wakker, maar je spieren nog niet. Dat je spieren verlamd zijn tijdens het slapen zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet kunt slaapwandelen. Als je last hebt van slaapverlamming kun je het beste niet meer op je rug liggen, dit werkt namelijk bevorderlijk voor verlamming. Probeer rustig te blijven en een lichaamsdeel te bewegen of geluid te maken om uit de verlamde stand te komen.

Slaapwandelen

Een van de meest bekende gebeurtenissen tijdens het slapen is slaapwandelen. Hierbij is er sprake van het tegenovergestelde van slaapverlamming. Je hersenen zijn hierbij nog in slaap, maar je spieren niet. Vaak herinner je je er niets meer van. Wat de exacte oorzaak is van slaapwandelen is niet duidelijk, maar het blijkt wel dat bij oververmoeidheid en stress de kans op slaapwandelen toeneemt. Het enige wat je kunt doen is dus zo ontspannen mogelijk gaan slapen.

Hypnagoge hallucinaties

Bij hypnagoge hallucinaties zie, voel, of hoor je rare dingen in de slaapkamer, bijvoorbeeld voetstappen, stemmen, schaduwen of gekke objecten. Dit gebeurt op het moment dat je nog wakker bent, maar bijna in slaap valt. Mensen met slaapstoornissen hebben vaak last van dit soort hallucinaties, maar het kan ook door een bepaald medicijngebruik of veel stress komen. Je kunt het beste proberen om je armen of benen te bewegen om jezelf wakker te schudden uit de hallucinatie. Daarnaast helpt het vaak om een andere slaappositie aan te nemen of een rondje door de kamer te lopen om te voorkomen dat je opnieuw gaat hallucineren.

Exploderend hoofd syndroom

Word je wel eens wakker van een harde klap of knal, soms gepaard met een lichtflits, maar blijkt er daarna niets aan de hand? Dan kun je last hebben van het exploderende hoofd syndroom. Dat klinkt misschien een beetje eng, maar gevaarlijk is het niet. De oorzaak hiervoor is ook niet helemaal duidelijk, maar het komt vaak voor bij posttraumatische stressstoornis, een flinke jetlag of slapeloosheid.

Terugkerende droom

Heb jij een terugkerende droom, bijvoorbeeld dat je steeds opnieuw examen moet doen of dat je achtervolgd wordt? Volgens psychologen komt dat omdat onze hersenen dan willen dat we aandacht schenken aan iets wat ons nog niet was opgevallen. Het kan betekenen dat je iets uit het verleden nog moet verwerken of het laat je onbewust iets zien waarvan je je bewust moet worden. Probeer je droom eens uit te schrijven, de betekenis te achterhalen en het mogelijk onderliggende probleem bewust aan te pakken.

Droom in een droom

Bij een droom in een droom ben je aan het slapen en droom je dat je wakker wordt. Dit kan heel realistisch voelen, maar vervolgens blijven er maar vreemde dingen gebeuren. Als je je bewust bent dat je droomt heet dat lucide dromen. Er wordt geloofd dat dit wijst op spiritualiteit, maar de wetenschappelijke oorzaak is niet duidelijk. Er is weinig te doen aan een droom in een droom, maar het kan gelukkig ook geen kwaad.

Lees ook: Wist je dat een nachtmerrie eigenlijk heel goed voor je is?

Praten in je slaap

Een van de gebeurtenissen tijdens het slapen waar je zelf waarschijnlijk niet bewust van bent, is praten in je slaap. Sommige mensen praten 's nachts honderduit. De oorzaak is vaak stress, slaaptekort, depressie of alcoholgebruik. Ook zijn mannen en kinderen hier gevoeliger voor. In je slaap praten kan weinig kwaad, behalve dat je misschien een geheim verklapt. Bij een goede nachtrust met voldoende slaap en een gezond slaapritme is de kans op praten in je slaap het kleinste.

Vallen in je slaap

Heb je weleens het gevoel dat je in je slaap valt? Vaak word je hier direct wakker van. De oorzaak hiervoor is een impuls vanuit je hersenen naar je spieren, eigenlijk om te controleren of je nog wel leeft. Dat komt omdat je hartslag en ademhaling tijdens het slapen afnemen en je spieren langzaam verslapen. Het kan dus weinig kwaad, maar als het erg vaak gebeurt kun je contact opnemen met de huisarts.

Buiten je lichaam treden

Heb je jezelf wel eens van een afstand zien liggen tijdens het slapen? Dat is een neuropsychologische gebeurtenis waarbij je half wakker en half in slaap bent. Het gaat vaak gepaard met hallucinaties. Hier is geen wetenschappelijke onderbouwing voor, maar het kan ook geen kwaad.

Slaapapneu

Bij slaappneu stop je even met ademen, waardoor je wakker wordt. Mensen die hier last van hebben slapen vaak slecht en te weinig. Deze ademstops ontstaan doordat de luchtweg geblokkeerd wordt. Dit kan onder andere komen door ouderdom, obesitas of roken. Er bestaan verschillende behandeling voor slaapapneu, bijvoorbeeld een speciale slaapbeugel en een cpap kastje dat lucht via een filter uit een ruimte zuigt en onder druk in de neus pompt, waardoor je adem niet meer kan stokken. Neem bij slaapapneu contact op met de huisarts voor de beste behandeling.

Doorbraak in je droom

Kun je dat ene probleem maar niet oplossen, maar schiet het je dan ineens te binnen zodra je hoofd het kussen raakt? Dat komt omdat je onderbewustzijn het antwoord al weet. Tijdens je slaap is je onderbewustzijn veel actiever en daarom kom je ineens wel tot die doorbraak. Je kunt het beste pen en papier naast je bed leggen, zodat je de volgende ochtend de oplossing direct kunt opschrijven, voordat je ‘m weer vergeet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NSMBL

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden