null Beeld

Dit is de betekenis van dromen over vuur

Je dromen kunnen je met veel vragen achterlaten. Want wat betekenen ze nou? Sommige kun je makkelijk rijmen met de realiteit, andere slaan naar jouw idee nergens op. Wat betekenen dromen over vuur bijvoorbeeld, als je niet eens een brand hebt meegemaakt?

Droomexperts hebben daar maar liefst zeven mogelijke verklaringen voor.

Dromen over vuur

Van een huis dat in brand staat tot iets wat je verliest in het vuur: dromen over vuur zijn er in vele soorten. En elke soort heeft zo z'n eigen symbolische betekenis, waarmee je onderbewuste reageert op iets wat in jouw realiteit gebeurt. Misschien is het even zoeken naar de verwijzing, maar dromen over vuur kunnen je volgens droomdeskundigen belangrijke boodschappen geven over je mentale toestand. Wie weet herken je iets uit het volgende rijtje.

1. Je bent ergens boos over

Volgens droomexpert Lauri Loewenberg, symboliseert vuur in een droom vaak woede. "We gebruiken vaak aan vuur gerelateerde termen als we het over woede hebben", legt ze uit. Denk bijvoorbeeld maar aan 'witheet van woede', 'koken van woede', 'olie op het vuur gooien'. Er bestaat dus een bepaalde link tussen woede en vuur, en dus kan dat symbool ook in je droom voorkomen als jij daadwerkelijk ergens (onbewust) boos om bent.

2. Je voelt je machteloos

"Dromen over vuur kan wijzen op een bepaald gevoel van urgentie, omdat je een brandje moet blussen", zegt psycholoog Holly Schiff. Iets in je leven levert je op dit moment misschien veel stress op, maar je weet even niet hoe je het moet oplossen daar voel je je machteloos bij.

3. Je stevent af op een burn-out

Dromen over vuur kan ook een waarschuwing van je onderbewuste zijn. Zeker als je droomt over een huis dat in brand staat: "Als een huis in brand vliegt, blijft meestal een uitgebrande vlakte over", zegt droomdeskundige Loewenberg. "De woningbrand is een waarschuwing van je onderbewuste: als je geen manier vindt om af te koelen of los te laten, steven je af op een burn-out."

Lees ook:

Last van droomdeprivatie? Dit kunnen de gevolgen van te weinig dromen zijn

4. Je wilt iets of iemand helpen

Droom je over een bosbrand? Dan kan dat wijzen op een gevoel van woede, maar ook de behoefte om te helpen. "Als we dromen, dromen we over een situatie in de samenleving en onze plek daarin", weet psycholoog en lucide dromen-docent Athena Laz. Dus focust jouw vuurdroom zich op de natuur? Ga dan na of het betrekking heet op een bepaalde wens die jij voor de (nabije) samenleving hebt. Wil je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen? Houd een bepaalde humanitaire crisis je erg bezig?

5. Je doorstaat een transformatie

Brand kan verwoestend werken. En daarom kan het ook symbool staan voor een grote verandering, een transformatie. Zoals een feniks die uit zijn eigen as herboren wordt. Ga voor jezelf na of jij inderdaad een grote verandering doorstaat, bijvoorbeeld op het gebied van werk, relatie of wonen. Het heeft in dit geval vooral een positieve betekenis.

6. Je hebt moeite met loslaten

Droom je dat je iets kwijtraakt in vuur? Dat kan betekenen dat je emotioneel iets loslaat. "Symbolen in dromen zijn boodschappen van ons onderbewuste om ons te waarschuwen of juist te begeleiden naar iets beters", legt hypnotherapeut Jesse Lyon uit. In dit geval is dat laatste aan de hand en dat is dus juist iets positiefs. Maar je kunt de droom wel als heel verdrietig ervaren. Maar hoe voel je je als je wakker wordt? "Als je iets verliest in een brand, vraag jezelf dan af of je je daar eigenlijk door bevrijd voelt", adviseert lucide dromen-expert Laz.

7. Je verlangt vurig naar iets of iemand

Je loopt al lang met iets rond of je bent razend nieuwsgierig naar iets. Ook dat kan door je onderbewuste weerspiegeld in de vorm van een droom over vuur. Ga na of jij nodig iets tegen een bepaald persoon wilt zeggen of iets specifieks wilt doen. Een nog ongestilde honger naar iets, dus.

Meer lezen over dromen?

Bron | Bustle

Beeld | Getty

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden