null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de betekenis van de symbolen op je oven

Of je nu net een gloednieuwe oven hebt met allerlei technische snufjes of dat je ‘m al jaren op de automatische piloot gebruikt: een oven heeft een heleboel ietwat cryptische symbolen. Grote kans dat je ‘m daarom niet optimaal gebruikt. Van ontdooien tot onder- en bovenwarmte: dit betekenen die ‘mysterieuze’ tekentjes. 

Zo haal je voortaan nog meer uit je oven.

Symbolen op de oven

De oven is vaak voorzien van een allerlei standen en handige tools. Deze worden allemaal aangeduid met een symbool - al kan dat soms nog best een puzzel zijn. Want wat betekent een vierkantje met een streepje erin nou precies? Natuurlijk verschilt het per oven hoe de symbolen er exact uitzien, maar in de meeste gevallen komen de veelvoorkomende tekens redelijk overeen. We hebben de uitleg daarom voor je op een rijtje gezet.

Staat een symbool niet in het rijtje? Dan heb je waarschijnlijk met een speciale stand te maken, en daarvoor zul je toch de handleiding van je oven door moeten spitten.

De heteluchtstand

Een van de meest voorkomende symbolen op de oven is de heteluchtstand. Deze kun je herkennen aan het vierkantje met daarin een rondje met een ventilator. Je oven gebruikt bij de heteluchtstand de ventilator om de warmte gelijkmatig te verdelen. Hierdoor kun je op meerdere niveaus in je oven bakken én wordt de oven relatief sneller warm. Dat maakt ‘m minder geschikt voor taarten bakken, maar wel heel handig voor een ovenschotel of pizza.

Pizzastand

Sommige ovens gaan nog een stapje verder: ze hebben zelfs een een speciale pizzastand. Dit symbool lijkt op de heteluchtstand, maar daarbij staat onder het rondje met de ventilator nog een rechte streep. Dat betekent dat naast de warme lucht die gelijkmatig via de ventilator door de oven wordt verspreid, ook het verwarmingselement onder in de oven aan staat. Hierdoor ontstaat extra hitte van onderaf, waardoor de bodem van je pizza krokanter wordt. Je kunt de pizzastand uiteraard ook goed gebruiken voor andere gerechten die van onderaf meer hitte nodig hebben dan bovenop.

Symbool voor onderwarmte

Heb je geen pizzastand, of wil je je oven alleen van onder verwarmen? Daarvoor hebben de meeste ovens ook de onderwarmtestand. Dit symbool is een vierkantje met onderin een streep. Ook met deze stand kun je pizza’s goed van onderaf verwarmen, maar hij werkt bijvoorbeeld ook goed voor het bakken van taarten. Hierdoor bak je de bodem gaar zonder dat de bovenkant verbrandt. Deze stand werkt ook goed voor au bain-marie verwarmen of om je maaltijd na te bakken. Let op: bij deze stand kun je het beste maar één rooster of bakplaat gebruiken, aangezien de hitte vanaf onder moeilijker naar een tweede, hoger rooster kan komen.

Bovenwarmte

Het tegenovergestelde van onderwarmte is bovenwarmte. Dit symbool herken je aan het vierkant met aan de bovenkant een rechte streep. Logischerwijs komt er met deze stand alleen hitte uit het verwarmingselement bovenin de oven. Deze stand kun je bijvoorbeeld gebruiken als de bodem van de taart al afgebakken is, maar de bovenkant nog niet.

Boven- en onderwarmte

Een combinatie van deze twee symbolen, dus een vierkant met boven en onder een rechte streep, betekent dat je oven op boven- en onderwarmte staat. In dat geval wordt je gerecht dus zowel van boven als van onder verwarmd. Ook deze stand kun je voor taarten gebruiken, maar hij werkt ook voor ovenschotels en vlees. Het verschil met de heteluchtstand is dat alleen van boven en onder warmte komt, en dit niet via een ventilator door de hele oven wordt verspreid. Daarmee voorkom je dat rijzende baksels in elkaar zakken. Ook bij de boven- en onderwarmtestand kun je het beste maar één rooster of bakplaat gebruiken, omdat de warmte anders geblokkeerd wordt.

Lees ook: Geniaal: vrouw laat zien hoe je je oven kunt schoonmaken terwijl je slaapt

Grillen

De meeste ovens hebben daarnaast ook de optie grillen. Daarbij zijn drie verschillende symbolen op de oven te onderscheiden, namelijk: de grote grill, de kleine grill en de circulatiegrill. De grote grill herken je aan het vierkantje met de grote zigzaggende lijn bovenin. Hiermee kun je een hele bakplaat met groente, vlees of vis grillen of een gerecht gratineren. Let wel op: dikke stukken vlees worden met de grillstand lastig vanbinnen gaar.

Bij de kleine grill is dat zigzaggende lijntje iets kleiner. Deze werkt hetzelfde, alleen is dan een kleiner gedeelte van de grill in de oven actief. Deze stand is handig als je een kleine portie van iets wil grillen. Controleer altijd goed of je je gerecht onder het werkende deel van de kleine grill hebt staan.

Bij de circulatiegrill staat er onder de zigzaglijn een ventilatorsymbool. Hierbij wisselt de oven af tussen ventileren van de warmte en grillen, waardoor de hete lucht ook rondom je gerecht wordt geblazen. Grotere stukken vlees en vis worden hierdoor beter gaar.

De magnetron

Veel (combi)ovens zijn tegenwoordig ook voorzien van een magnetronstand. Deze herken je aan een vierkantje met drie golvende lijnen. Hiermee kun je snel maaltijden opwarmen.

Stomen

Zie je een symbool met drie wolkjes boven elkaar? Dan staat je oven op stoomfunctie. Hiermee kun je groente, vlees, vis, gevogelte, aardappels en zelfs rijst stomen. Een gerecht opwarmen met de stoomfunctie duurt een stuk langer dan met een magnetron, maar het behoudt wel het beste de smaak en voedingsstoffen.

Ontdooistand

Op veel ovens zit ook een ontdooistand. Hierbij ontdooit het eten doordat er op lage temperatuur lucht door de oven wordt verspreid. Bij de ontdooistand op een magnetron werkt dit iets anders. Daarbij moet je het gewicht nog selecteren, waarmee je magnetron de juiste ontdooitijd en het wattage instelt. De ontdooistand op je oven kun je herkennen aan het symbool met een of meer sterretjes met daaronder een of meer waterdruppels.

Eco-stand

Heb je een redelijk nieuwe oven? Dan heb je mogelijk ook een eco-functie. Voor deze stand zijn er veel verschillende symbolen in omloop. Zo wordt 'ie bijvoorbeeld soms met een blaadje aangeduid. Mocht je twijfelen, controleer dan toch even de handleiding van je oven. De eco-stand combineert warmte-elementen en standen met elkaar om je gerechten op een energiezuinige manier te verwarmen.

Crispfunctie

Als laatste is er nog de crispfunctie. Deze zit niet op een oven, maar vaak wel op een combimagnetron. Zoals de naam al doet vermoeden maakt deze functie je gerechten extra knapperig. Handig voor ovenfriet of om je kip een krokant velletje te geven. Je kunt deze functie herkennen aan het symbool van een ovenschaal met daarboven drie golvende lijntjes en daaronder een rechte streep. Let wel op: de crispfunctie werkt alleen met een crispschaal of crispplaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Lifehacking, Coolblue

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden