Dit gebeurt er als je de loterij wint volgens een miljonairsbegeleidster Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dit gebeurt er volgens een miljonairsbegeleidster als je de loterij wint

Velen dromen ervan: miljonair worden. Je zorgen over een hoge energierekening verdwijnen als sneeuw voor de zon en eindelijk kun je die ene verre reis maken. Wat gebeurt er met je als je een grote geldprijs wint? We spraken erover met miljonairsbegeleidster Bea Post (68) van de Nationale Postcode Loterij: “Gelukkig kun je geen liefde en gezondheid kopen. Anders zou het leven wel heel erg oneerlijk zijn.”

Onlangs konden we tijdens de uitreiking van de Postcodekanjer zien hoe weduwnaars Cees en Leo uit Heemskerk miljonair werden. Bea Post begeleidt hen én andere winnaars in de periode na de winst. “Toen ik binnenkwam bij Cees, barstte hij meteen in tranen uit, omdat hij net z’n vrouw had verloren,” vertelt Bea. “Daarna kwam ik bij Leo binnen en hoorde precies hetzelfde verhaal. Toen heb ik voorgesteld om ze bij elkaar te zetten op het moment dat de cameraploeg zou komen, zodat ze ook steun aan elkaar hadden. Ik heb beiden wel meteen gewaarschuwd dat ze niet zomaar voor iedereen de deur open moeten doen; ze lieten mij ook zomaar binnen. Daar schrok ik wel een beetje van.”

“Als je hoort dat je miljonair wordt, ben je allereerst in shock,” vertelt Bea. “Op een positieve manier dan. Vaak kun je het niet meteen bevatten en heb je nog totaal geen idee welke impact zo'n grote prijs op je leven gaat hebben.”

Wat gebeurt er als je de loterij wint?

Het duurt vaak wel een paar maanden voordat het besef gaat landen, zegt Bea. “Bovendien zijn Nederlanders vrij voorzichtig met zomaar geld uitgeven. Dat komt doordat je dondersgoed weet hoe hard je recentelijk nog ergens voor hebt moeten werken.”

Kersverse miljonairs kopen niet altijd meteen een nieuw huis, een luxe boot en designerkleding. Volgens Bea denkt een loterijwinnaar eerder aan het vervangen van de dakkapel dan verhuizen naar een grotere woning. “De Straatprijs van 25.000 euro is vaak veel tastbaarder. Dan besluit iemand bijvoorbeeld eindelijk een de keuken te vervangen.”

Bea Post (68) is miljonairsbegeleidster van de Nationale Postcodeloterij. Beeld Nationale Postcodeloterij
Beeld Nationale Postcodeloterij

Exen en oude vrienden op de stoep

Niet alleen het saldo op je bankrekening verandert, ook je omgeving kan zich anders gaan gedragen als je de loterij wint. Zo kunnen er opeens personen uit je verleden opduiken, mensen van wie je al lange tijd niks had gehoord. “Ik zie weleens dat een ex van een winnaar opeens terug wil komen nadat hij of zij het fragment op televisie heeft gezien. Het kan dat je nog van hem of haar houdt, maar als de relatie door die ander is beëindigd, moet je wel drie keer nadenken waarom diegene nú opeens terug wil komen. Dan zeg ik altijd: ‘Handel vanuit je verstand en niet vanuit je hart.’
Hetzelfde geldt voor oude vrienden die plotseling weer contact zoeken: denk goed na. Waarom is het toen misgegaan en weten ze je nu wél te vinden?”

Zo’n situatie zag Bea recentelijk bij een winnares die zowel met Kerstmis als oud en nieuw alleen thuiszat. “Maar nu ze een grote geldprijs heeft gewonnen krijgt ze opeens allemaal berichtjes. Ik adviseerde haar om een nieuwe telefoon te nemen en alleen haar nieuwe nummer te geven aan mensen die ze graag wil zien.”

Adviezen bij het winnen van een groot geldbedrag

Standaard adviseert Bea winnaars om een testament op te stellen. Ook raadt ze aan om niet zomaar geld weg te geven en het ook niet uit te lenen. “Dan kan het zijn dat je vriendschap eraan gaat. Degene die het geld van je leent, denkt: die heeft geld zat, dat komt nog wel een keer. Dat moet je dus nooit doen.”

Het best kun je veel dingen laten zoals ze zijn. “Als je elke week met je vriendinnen naar de tennisbaan gaat en elkaar om en om rondjes geeft, moet je dat blijven doen. Anderen moeten niet van je verwachten dat je opeens elke week voor ze gaat betalen. Een goede vriendin zou dat moeten begrijpen.”

Wat je volgens Bea bijvoorbeeld wel kunt doen, is een ander iets geven wat diegene echt nodig heeft. “Als de computer van je beste vriend kapot is gegaan, kun je samen met hem een nieuwe uitzoeken in de winkel. Of je neemt je kinderen mee op vakantie. Dan is het een cadeau. Je maakt op die manier een ander gelukkig en je wordt er zelf ook blij van doordat je een ander iets geeft.”

Gelukkig worden

“Of geld gelukkig maakt? Tja, wat is de definitie van geluk... Dat is moeilijk. Je hebt misschien minder zorgen over de energierekening. Gelukkig kun je geen liefde en gezondheid kopen. Anders zou het leven wel heel erg oneerlijk zijn. Dan zouden alle rijken blijven leven en alle armen overlijden. Ook mensen met geld worden ziek. Dat verandert niet in het leven. Ik geloof niet dat geld je gelukkig maakt, maar het maakt het leven wel een stuk aangenamer.”

RedactieGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden