Staatsbegrafenis Queen Elizabeth Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

Dit gebeurt er maandag op de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth

Tien dagen na het overlijden van Queen Elizabeth nemen de Britten maandag definitief afscheid. Tweeduizend mensen van over de hele wereld komen maandagmiddag bijeen in Westminster Abbey in Londen om de Britse koningin een laatste eer te bewijzen. Dit is hoe deze dag er precies uit gaat zien.

De afgelopen dagen liepen al duizenden mensen langs de kist van koningin Elizabeth in Westminster Hall om haar de laatste eer te bewijzen. De zaal opende 14 september om 17:00. Maandag 19 september kan iedereen tot 06:30 nog afscheid van haar nemen op deze plek.

Kist verplaatsen naar Westminster Abbey

Na het afscheid in de Westminster Hall zullen leden van de State Gun Carriage van de koninklijke marine de kist van Elizabeth om 11:44 uur naar Westminster Abbey dragen. Naast de koninklijke marine zullen koning Charles, zijn zus Anne en zijn broers Andrew en Edward ook meelopen. Zij worden gevolgd door de prinsen William en Harry en andere familieleden en dierbaren van de koningin. Om 11:52 arriveren zij bij Westminster Abbey.

Begin begrafenis

Om 12:00 uur (11:00 uur Britse tijd) begint de begrafenis. Priester David Hoyle leidt de plechtigheid. De staatsbegrafenis duurt een uur. Om 12:55 uur klinkt er een bugel namens het Britse leger, gevolgd door twee minuten stilte. Het hele land is dan twee minuten stil.

Kist verplaatst naar Wellington Arch

Om 13:00 uur zal de kist in een processie naar Wellington Arch in Hyde Park worden gebracht. Wanneer ze daar aankomen, wordt de kist overgeplaatst in de staatslijkwagen, die om 15:00 naar Windsor Castle wordt gereden. Bij vertrek wordt het volkslied gespeeld. De leden van de koninklijke familie reizen ook naar Windsor Castle.

Processie

Om 16:10 start er een processie vanaf de Long Walk. In veertig minuten zullen koning Charles, koningin-gemalin Camilla en andere familieleden een deel van deze route naar St George’s Chapel lopen. Daar wonen zo’n achthonderd mensen om 17:00 uur een eerbetoon aan de koningin bij.

Hier zijn minder mensen bij aanwezig. Het gaat dan ook om mensen die dicht bij de koningin stonden, denk bijvoorbeeld aan (oud-)personeel. De dienst wordt geleid door bisschop David Conner. Het kerkkoor zal hier zingen en een doedelzakspeler brengt een muzikaal eerbetoon aan de koningin.

Rustplaats

Daarna wordt het lichaam van Elizabeth in de Royal Vault geplaatst, naast dat van haar vorig jaar overleden echtgenoot Philip. Hier rusten ook haar vader en moeder en haar zus Margaret.

Maandag 19 september vanaf 11:00 uur kun je de uitvaart van Queen Elizabeth zien op NPO 1.

Bron | Nu.nl, HLN.be

Sanne van De WeteringANP / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden