woordle hersenen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Dít gebeurt er in je hersenen als je Woordle speelt

Woordle: wie kent het niet? Het razend populaire woordspel - waarbij je in zes beurten een woord moet raden - is niet alleen leuk om te doen, maar ook hartstikke goed voor je hersenen. En dít is waarom.

We schreven het eerder al: Woordle, de Nederlandse versie van het spel Wordle, is razend populair. Het werkt als volgt: je krijgt elke dag zes beurten om een woord van vijf letters te raden. Een soort Lingo, maar dan op je telefoon. Na elke beurt zie je welke letters op de goede plek staan en welke nog niet. Het spel is enorm verslavend, maar je kunt het (helaas) niet blijven spelen. Elke dag kun je één woord raden en dat woord is voor alle spelers hetzelfde.

Problemen oplossen

Woordle is dé manier om je hersenen te laten kraken. Het spel is zo verslavend, omdat we graag problemen oplossen, denkt Sophie Scott, hoogleraar Cognitieve Neuropsychologie. “Puzzels en spelletjes als Woordle zijn voorbeelden van leuke, toegankelijke en oplosbare problemen. Er is áltijd een oplossing”, vertelt ze tegen de Huffington Post. Om achter het woord te komen, gebruiken we allemaal onze eigen strategieën. Voor dit woordspel gebruiken we dezelfde hersengebieden, de pariëtale kwab en de prefrontale cortex, als voor het oplossen van een wiskundige formule of het achterhalen van de dader in misdaadseries.

Is Woordle verslavend?

We raadplegen ook de hersengebieden die te maken hebben met je geheugen. Je moet tenslotte best graven om vijfletterwoorden met bepaalde letters te bedenken. Of het dagelijkse woordspelletje verslavend kan zijn? Ja, denkt Scott. Maar dat moet je niet al te serieus nemen. Als je het woord geraden hebt - en vooral als dat in twee of drie beurten lukt - activeer je het beloningssysteem in de hersenen en komt er dopamine vrij. En dat geeft een goed gevoel. “Het is geen ernstige verslaving, maar je zult het sneller opnieuw spelen, omdat het zo goed voelt om iets op te lossen”, aldus Scott.

Bron | Huffington Post

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden