Dít gebeurt er als je verzorgingsproducten gebruikt die over de datum zijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít gebeurt er als je verzorgingsproducten gebruikt die over de datum zijn

Verzorgingsproducten kun je helaas niet eeuwig bewaren. Sterker nog: de meeste producten gaan niet langer dan een jaar mee. Maar wat gebeurt er met je huid als je toch per ongeluk een product op je huid hebt gesmeerd dat over de datum blijkt te zijn?

We zochten voor je uit of het tijd wordt om dit product weg te gooien of dat je het kan blijven gebruiken.

Snellere groei van bacteriën

Huidverzorging en make-up hebben een houdbaarheidsdatum vanwege de actieve ingrediënten waarmee ze zijn gemaakt, vertelt Nada Ward, de oprichter van het zeepbedrijf Beauty Kin aan Welll+Good. “Dit soort ingrediënten kunnen een snellere groei van bacteriën stimuleren die, als ze op het gezicht worden aangebracht, reacties zoals irritatie of roodheid kunnen veroorzaken”, legt ze uit.

Bovendien kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden door simpelweg te worden blootgesteld aan lucht, stelt dermatoloog Erum Ilyas. “Dit verklaart waarom de houdbaarheidsdata van de meeste producten zijn gebaseerd op wanneer je ze opent en niet op wanneer ze worden samengesteld.”

Product verliest zijn kracht

Zelfs als een product geen bron voor bacteriën wordt, zal het na de houdbaarheidsdatum waarschijnlijk niet zo goed werken als het ooit deed. “Houdbaarheidsdata zijn gebaseerd op fabrikanten die de stabiliteit van het product aantonen”, legt Ilyas uit. “Buiten deze data is het moeilijk te zeggen of het product in staat zal zijn om aan zijn eisen te voldoen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het product schade aanricht, is de realiteit dat het na verloop van tijd zijn kracht kan verliezen.”

Dus als je wilt dat je huidverzorging echt iets voor je huid doet, kun je het beste je verlopen producten weggooien. Hoewel het gebruik ervan technisch gezien geen kwaad kan, zullen ze ook geen goed doen.

Houdbaarheid controleren

Op de meeste verzorgingsproducten vind je een logo van een potje met een cijfer en een M erachter. Hier kun je de houdbaarheidsdatum achterhalen. Staat er bijvoorbeeld 6M op je dagcrème, dan betekent dit dat je deze zes maanden kunt gebruiken. Die maanden gaan in zodra je het product openmaakt.

Volgens Ilyas zijn deze houdbaarheidsdata alleen niet altijd betrouwbaar. “De conserveermiddelen in de meeste producten zijn bedoeld om de risico’s van deze microben te verminderen”, legt ze uit. “Gezien het feit dat schoonheidsproducten vaak in contact komen met de gezichtshuid of gevoelige gebieden zoals oogleden en lippen, wordt aanbevolen om producten na het openen na 90 dagen weg te gooien.”

Los van deze 90 dagen is het eigenlijk altijd belangrijk om in de gaten te houden hoe je product eruitziet: als je scheiding in de ingrediënten opmerkt, een drastische kleurverandering of een vieze geur opmerkt, dan is het moment aangebroken om je product weg te gooien.

Zonnebrandcrème

Verder is er één type huidverzorgingsproduct dat je altijd moet weggooien zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. “Het meest ingrijpende product in deze categorie zou een verlopen zonnebrandcrème kunnen zijn”, zegt Ilyas. “Wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt die over de datum is, bestaat het risico van verminderde effectiviteit en een groter risico van blootstelling aan UV.”

Het goede nieuws is dat zonnebrandmiddelen als een OTC-medicijn, oftewel een medicijn dat je zonder recept kunt kopen, worden beschouwd. Hierdoor hebben ze allemaal een zeer duidelijke houdbaarheidsdatum op hun verpakking, zodat je heel goed weet wanneer het tijd is om afscheid te nemen.

Bron / Well+Good

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden