Dít gebeurt er als je je zorgpremie niet meer kunt betalen
Bijna alle prijzen gaan omhoog en soms leidt dat er helaas toe dat iemand de zorgpremie niet meer kan betalen. Door de inflatie is dat voor sommige Nederlanders helaas de realiteit, maar hoe werkt het als je je zorgverzekering niet betaalt? Ben je dan onverzekerd?
De achterstanden op zorgpremies in 2022 zijn inmiddels toegenomen tot ruim 320.000. Dat is ruim 17 procent meer dan in dezelfde periode in 2021. Steeds meer mensen raken in de schulden door de inflatie, weet het AD. Ook krijgen verschillende incassobureaus steeds meer meldingen binnen die met zorgverzekeraars te maken hebben.
Niet meer betalen
Het is niet zo dat je zorgverzekering gelijk wordt stopgezet als je hem niet meer betaalt. Je bent in Nederland namelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Kinderen onder de achttien jaar krijgen gratis dezelfde verzekering als hun ouders. Zijn de ouders aanvullend verzekerd, dan zijn de kinderen dat ook. Als je een aanvullende verzekering hebt die je niet betaalt en je reageert niet op de betalingsherinneringen van je zorgverzekeraar, dan zal de verzekeraar de aanvulling na ongeveer twee maanden stopzetten. Dan ben jij, en zijn je kinderen, dus niet meer aanvullend verzekerd. Als je daarna nog steeds niet betaalt, krijg je eerst nog een aantal keer een herinnering en na zes maanden meldt je zorgverzekeraar je aan bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dan blijft je basisverzekering lopen bij je je zorgverzekeraar, maar zal het CAK strengere maatregelen treffen voor het innen van je premie. Zo ben je in Nederland nooit onverzekerd voor de nodige basiszorg, maar heeft dit wel financiële consequenties.
Vraag om hulp
Samen met je zorgverzekeraar kun je in gesprek gaan en kijken of jullie een betalingsregeling kunnen treffen. Sommige zorgverzekeraars hebben een standaard betaalregeling, maar bij een andere verzekeraar is er misschien de mogelijkheid om afspraken te maken voor een persoonlijke regeling. Laat dit dan wel even door jezelf of je zorgverzekeraar, op papier zetten. Zo is voor iedereen duidelijk wat er is afgesproken. Als het je niet lukt een regeling te treffen met je verzekeraar of je kunt niks missen, zoek dan andere hulp. Klop eens aan bij je vrienden en familie of bij professionele instanties zoals een budgetcoach, inkomens- of budgetbeheerder of een beschermingsbewindvoerder.
Daarnaast is de gemeente wettelijk verplicht om je te helpen. Ze kunnen je een overzicht geven van je schulden en helpen bij het uitzoeken of je recht hebt op subsidies of toeslagen. Als je schulden te hoog zijn om zelf op te lossen kunnen zij je in contact brengen met de schuldsanering.
Zorgtoeslag in 2023
Goed om te weten: Vanaf 2023 wordt de zorgtoeslag verhoogd. Kijk dus even of je recht hebt op die toeslag of dat je huidige toeslag nog klopt bij je actuele inkomen. Wie weet krijg je te weinig.
Bron | Independer