Dit eet Queen Elizabeth elke dag op brood. Beeld BrunoPress/Newspix
Beeld BrunoPress/Newspix

Dit eet Queen Elizabeth elke dag

We hebben allemaal onze dagelijkse voorkeuren als het op eten aankomt. Een beschuitje met kaas, een zak chips of een stuk chocola: we meten onszelf rituelen aan met onze favoriete snacks of maaltijden. Zo ook Queen Elizabeth. Haar voormalige chef-kok onthult wat zij vanaf 5-jarige leetijd elke dag eet.

En dat is misschien iets minder chic en koninklijk dan je in eerste instantie zou denken.

Dit eet Queen Elizabeth elke dag

Darren McGrady was vijftien jaar lang de persoonlijke chef van koningin Elizabeth. Dat was hij ook van prinses Diana en haar zoons prins William en prins Harry. Hij onthult dat Queen Elizabeth sinds dat ze vijf jaar oud is elke dag een broodje met jam eet.

Voormalig chef-kok Darren McGrady werkte al vanaf heel jonge leeftijd in het paleis. Daar maakten de tuinfeesten grote indruk op hem. Er waren dan wel zesduizend gasten aanwezig om feest te vieren met het koninklijk huis. Daar kwam natuurlijk heel veel catering aan te pas. Maar de voormalige koninklijke chef-kok hoefde alleen te werken in de koninklijke theetent. Daarbij was er altijd één broodje dat niet mocht ontbreken op het menu. Dat was de ‘jam penny’, een broodje met jam waar Queen Elizabeth van kinds af aan al haar vingers bij aflikte. Dit beschouwt ze als een grote lekkernij. Ze at het dan ook elke dag met een kopje thee erbij. De naam ‘jam penny’ komt doordat een plakje jam en boter tegen elkaar worden geklemd en in rondjes worden gesneden. Precies ter grootte van de oude Engelse munt: de penny.

Lees ook: Koninklijke maaltijd of simpele boterham? Dít eet koningin Máxima als ontbijt

Aardbeienjam uit de tuin

Je zou denken dat er inmiddels een speciale maaltijd wordt bereid voor de koningin, maar elke dag blijft ze vragen om een broodje met jam. En dat ‘recept’ is dus gewoon brood met jam en een dun laagje boter. De jam wisselde soms wel, maar uiteindelijk kiest ze vaak voor aardbeienjam. Oké, een gewone boterham met jam dus. Maar de jam die ze eet komt niet zomaar uit de supermarkt. Dat dan weer niet. De jam wordt gemaakt bij Balmoral Castle met heerlijke sappige Schotse aardbeien die vers uit de tuin geplukt worden. Een beetje speciaal blijft het broodje dus tóch nog wel.

Bron | Dailymail

Saskia WinkensBrunoPress/Newspix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden