null Beeld

Dit droegen de first lady’s tijdens eerdere inauguraties

Vandaag wordt Donald Trump geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. 44 mannen gingen hem voor, vergezeld van hun first lady's. Wat droegen de presidentsvrouwen tijdens deze belangrijke gelegenheid? 

Sinds George Washington als allereerste president van Amerika werd benoemd in 1789, vindt er een inauguratie plaats om de titel officieel vast te leggen. Deze momenten konden aan het einde van de achttiende eeuw nog niet worden vastgelegd; de fotografie was immers nog niet uitgevonden. De eerste inauguratie waarbij foto's konden worden gemaakt, was in 1857 tijdens de inauguratie van James Buchanan. De foto's geven een bijzondere kijk op de geschiedenis van de inauguratie en de feestelijke bals die de plechtigheid van oudsher omkleden.

Harriet Lane, geen first lady, maar het nichtje van James Buchanan bij diens inauguratie in 1857.

null Beeld

Mary Todd Lincoln in 1861, voor de inauguratie van Abraham Lincoln.

null Beeld

First lady Eleanor Roosevelt in een van haar inauguratie-jurken. Roosevelt werd vier keer geïnaugureerd als president (1933-1945).

null Beeld

Mrs. Dwight D. Eisenhower, 'Mamie Eisenhower', vlak voor de inauguratie van haar man in 1953.

null Beeld

Jackie Kennedy wordt gezien als de first lady die qua stijl met kop en schouders boven alle andere first lady's uitsteekt. Hier zie je haar tijdens een bal ter gelegenheid van de inauguratie van JFK in 1961.

null Beeld

Nancy Reagan naast haar man tijdens de inauguratie in 1981.

null Beeld

Hillary Clinton en Bill Clinton tijdens een inauguratiebal in 1993.

null Beeld

Laura Bush voor het inauguratiebal in 2001.

null Beeld

Michelle Obama droeg deze jurken tijdens de inauguratie van haar man Barack Obama in respectievelijk 2009 en 2013.

null Beeld

Bron: huffingtonpost.com, news.nationalgeographic.com

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden