null Beeld

Dit doet puzzelen met je hersenen

Heb jij het puzzelen ook weer opgepakt? Dan ben je niet de enige. Legpuzzels vliegen over de toonbank en puzzelfabrikanten kunnen de vraag nauwelijks meer aan.

Maar is puzzelen alleen rustgevend tijdverdrijf of is het ook daadwerkelijk goed voor je hersenen?

Puzzelen goed voor je hersenen

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is helpt puzzelen om de hersenen actief te houden. Aan NU.nl legt hij uit dat het inspanning van je ogen vraagt om goed te kijken, zeker bij gedetailleerde puzzels. Daarnaast helpt het puzzelen ook tegen stress. Of je er ook slimmer van wordt, dat kan Scherder niet bevestigen. Hier is namelijk nog geen onderzoek naar gedaan.

Beter geheugen

Ook train je je hersenen met puzzelen doordat je je geheugen goed moet gebruiken en ruimtelijke informatie moet verwerken. Je zet zowel je rechter- als linkerhersenhelft aan het werk. De rechterkant is je creatieve helft en ziet de gedetailleerde puzzel als geheel terwijl je linkerhersenhelft op analytische wijze de puzzelstukjes probeert te sorteren. Door te puzzelen maken je hersenen verbindingen die je geheugen verbeteren.

Lees ook: Waarom je beter niet met de randjes van een puzzel kunt beginnen

Meer uitdaging

Gaan de puzzels met 1000 stukjes je gemakkelijk af? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar wat zwaarder geschut. Als je met puzzelen je hersenen actief wil houden, moet je volgens de neuropsycholoog op zoek gaan naar uitdaging. Bijvoorbeeld door steeds meer stukjes of een ingewikkeldere variant te kiezen. Hoe meer moeite je hersenen tijdens het puzzelen moeten doen, hoe beter. Door te puzzelen maken je hersenen ook dopamine aan, een geluksstofje, dat als een beloningssysteem werkt. Hierdoor krijg je van puzzelen niet alleen een goed gevoel, maar ook zin om nog een (moeilijkere) puzzel te maken.

Samen puzzelen

Dat puzzelen in quarantaine zo razend populair is, heeft er volgens een puzzelverkoper René van der Zweth te maken dat het een sociale activiteit is geworden om met het hele gezin te doen. Als je bijvoorbeeld een avondje gaat Netflixen, ga je niet ondertussen allerlei gesprekken voeren. Tijdens het puzzelen ben je samen bezig én ontstaan gesprekken met je gezinsleden. Ook geven veel mensen aan dat het puzzelen voor meer rust in hun hoofd zorgt en afleiding biedt in deze gekke tijd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, The Optimist

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 19 is nu te koop. Kun of wil je liever niet naar de winkel te gaan? Online bestellen kan ook heel gemakkelijk en veilig via deze link. Je krijgt ‘m ook nog eens gratis thuisbezorgd!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden