null Beeld

Dit bruidspaar krijgt het meest indrukwekkende cadeau ooit!

Op deze bruiloft doen alle vrienden van de bruidegom een bijzondere dans om het koppel hun respect en liefde te tonen. Op een gegeven moment gaat het bruidspaar zelfs meedoen!

Bekijk hier de indrukwekkende beelden

Dit prachtige filmpje vonden we al een tijdje geleden op internet, maar het blijft bijzonder om te zien.

Hier komt de Haka vandaan

Sinds 1820 is de Haka de ceremoniële dans van de Maori's uit Nieuw-Zeeland. Vroeger was het een dans om je tegenspeler te intimideren, nu wordt de Haka gebruikt voor allerlei verschillende gelegenheden zoals een begrafenis, een bruiloft of om mensen welkom te heten.

In het eerste deel van de Haka vertellen de deelnemers wie ze zijn. Ze leggen uit dat ze een onderdeel van het land vormen en erover waken. In het tweede deel vertellen ze over de uitdagingen die er gaan of kunnen komen.

De traditie van rugbyteam de All Blacks

Er bestaan verschillende van deze ceremoniële dansen. De bekendste Haka is de Ka Mate. Dit is de dans die de All Blacks, het rugbyteam van Nieuw-Zeeland, voor het begin van elke wedstrijd uitvoeren:

Wat ze zeggen (of zingen) is dit

"Deze dood. Deze dood. Dit leven. Dit leven.

Deze dood. Deze dood. Dit leven. Dit leven.

Aanschouw! Daar staat een behaarde man.

Die de zon bracht.

En haar liet schijnen.

Een voorwaartse stap. Nog een voorwaartse stap!

Een voorwaartse stap, nog één... De zon schijnt!

Ha!!!"

Deze tekst gaat over een Maori-leider die in 1820 op de vlucht was voor een vijandige stam. Hij mocht onderduiken bij een andere stam, die hem in veiligheid bracht.

Bron | Kijk

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden